Nieuwsbrief nr.15 Vloot Friesland
Geschreven door Redactie   
dinsdag 26 oktober 2010
Nieuwsbrief nr. 15.
25 oktober 2010

Vloot Friesland IOU



1. Algemeen / wedstrijdresultaten.
Op enige afstand heb ik de laatste maand de gebeurtenissen in de O-jollen gevolgd.
Een operatie aan mijn been maakte zeilen onmogelijk. Mijn boten (de 630 en de 522) heb ik maar vast naar de winterberging gebracht. Dat gaf me een echt melancholiek herfstgevoel.

Na de succesvolle Herfstwedstrijden in Goingaryp (ruim 60 inschrijvers en 56 boten op het water) volgde de Biercup op de Belterwiede. Herman van Eijk was de andere 31 boten te snel af. Jacobus, Jan ten Hoeve, Pier Thomas en Jan van Amerongen (allen leden van vloot Friesland) volgden in deze volgorde.

Daarna de Finale op Nieuwkoop. Een buitengewoon sterk veld van 33 boten. De winnaar van de Biercup (Herman) werd slechts 10e. Jan van Amerongen en Klaas Doevedans werden 11e en 12e. In de top werd gestreden door Klaas ’t Hoen (1ste), Henk de Groot, Mels Jongeneel, Ton Op de Weegh en Vincent van Leeuwen ( 2e t/m 5e ).

Wel opvallend dat het deelnemersveld op deze laatste 2 wedstrijden zo sterk wordt gedomineerd door zeilers uit de eigen regio. Afgezien van een beperkt aantal echte reislustigen, zoeken de meeste O-jolzeilers het redelijk dicht in de buurt.

Op de Sluitingswedstrijden van de KWS waren dan ook alleen Friese inschrijvers. Er werden slechts 2 wedstrijden vervaren. Winnaar was Pier Thomas; 2e Onno Yntema.

Tijdens de Snertwedstrijden (afgelopen weekend op Sneek) werden de O-jollen om mij duistere redenen uit het startrooster gegooid. Zaterdag woei het inderdaad ongenadig hard en bleven de zeilers aan de kant, maar op zondag had m.i. best gevaren kunnen worden zoals de prima foto’s van Cock van der Leden laten zien.

Met de Oliebollen- en Boterletterwedstrijden in Rotterdam en Zuidlaren zullen we dit mooie seizoen besluiten. De Open Nederlandse Kampioenschappen, de EURO en de Open Duitse Kampioenschappen zijn gewonnen door 3 verschillende Nederlandse zeilers. Voorwaar een mooi resultaat.


2. Algemeen bestuurlijk.
In de wintermaanden krijgen de meer sociale en bestuurlijke aspecten de overhand.

Om te beginnen is er het feestje van Ton Op de Weegh wegens het winnen van de EURO dat op 30 oktober a.s. wordt gevierd in het clubgebouw van de Kralingse Zeilclub in Rotterdam. Alle O-jolzeilers zijn uitgenodigd. Vanuit Vloot Friesland is het idee geopperd om met een groep zeilers in een busje naar dit feest te gaan. We hebben een “BOB”. Maar op de eerdere oproep om te melden wanneer men interesse heeft om mee te gaan, is nauwelijks gereageerd. Ik heb met Ton afgesproken om morgenavond (=woensdag) aan hem door te bellen met hoeveel personen we uit Friesland die kant op gaan. Wil je meerijden, of kan er iemand met jou meerijden, dan svp zsm even een berichtje (e-mail of telefoon).

Het volgende O-jol feestje is op vrijdag 5 november. Jan ten Hoeve wordt 50.
Ik weet niet precies wie er allemaal uitgenodigd zijn, maar …….

Op vrijdag 12 november is er de zgn. vlootvoogdenvergadering (bestuur + vlootvoogden, commissies en website redacteuren) bij de Spiegel.
Tijdens die vergadering worden allerhande zaken besproken zoals datum, tijd en plaats van de IOU-voorjaarsvergadering, de voorlopige wedstrijdkalender, incl. het trainingsweekend op 10 & 11 april 2011 op Sneek, een mogelijke 2e ranglijstwedstrijd voor Vloot Friesland op groot water (IJsselmeer), het NNWB-kampioenschap (staat nu gepland op Paterswolde) en de locaties van de Open Nederlandse Kampioenschappen in de komende jaren.
Daarnaast komen er vast en zeker een aantal technische zaken aan de orde.
We hebben het er maar druk mee.


3. Trainingsweekend 10 & 11 april op Sneek.
Het Kielbotencentrum op het Starteiland is vastgelegd. Ook zijn afspraken gemaakt met de beoogde trainers (Stefan de Vries en Gerard Post).
Overigens, wisten jullie dat Stefan een maand geleden heel fraai tweede werd op de Nederlandse kampioenschappen in de Finn, achter Pieter-Jan Postma; de zeiler voor wie Stefan als trainer optreedt.
Joop en ik gaan nu verder met de invulling van dit weekend (de hele logistiek, rubberboten, hulptrainers, walprogramma, tactiek, reglementen, etc.).
De eerste 10 boten hebben zich al gemeld. Om de trainingen effectief te laten zijn kunnen er eigenlijk niet meer dan 25 deelnemers worden toegelaten.


4. Handel in O-jollen.
Zeker hier in Friesland / het Noorden is er veel beweging.
Er worden veel boten verkocht.
Een kleine samenvatting:
  • De O503 is verkocht aan Evert Blom, een zeiler uit vloot Den Bosch
  • De O522 is verkocht aan een nieuwe Friese zeiler: Wim Kleinhuis.
  • De O566 is verkocht aan Jan van der Meer (ex 16m2)
  • De O602 (Cock van der leden) is verkocht aan Jitze Mink.
  • De O618 gekocht door Cor de Jong
  • De ex-bemanning van Onno Yntema in de Valk, zoekt een O-jol
  • Cock van der leden moet ook een nieuwe boot
  • Naar verluidt, is ook Klaas Doevedans op zoek naar een nieuwe boot
  • De boot van Wytse Berghuis staat te koop.
  • Ook de O544.
  • Tjeerd Brouwer is lid geworden van Vloot Friesland en begint een opknapproject


Afsluiting
Goed, dit was hoogst waarschijnlijk de laatste Nieuwsbrief van Vloot Friesland in 2010. Ik ga me bezighouden met wedstrijdleidertje spelen (Zuidlaren), training volgen, vergaderen, cursus vaarbewijs geven, skiën, fietsen, kegelen, 6 weken Brazilië, e.d.

Tot ziens op 1 van de komende feestjes, vergaderingen of op het water bij de Oliebollenwedstrijden of in 2011.

MVG

Anton Wachter
Vlootvoogd Friesland
 
< Vorige   Volgende >


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail