Nieuwsbrief nr.14 Vloot Friesland
Geschreven door Redactie   
maandag 20 september 2010
Vloot Friesland IOU
Nieuwsbrief nr. 14
20 september 2010



Eenmansboten evenement Zuidlaren (4 & 5 september).
Met prachtig weer kwamen dit weekend in totaal niet minder dan 25 O-jollen aan de start in het altijd gezellige Zuidlaren. Zaterdag een licht dwarrelig windje, maar zondag een prachtige 4 Beaufort met stralende zonneschijn. Vloot Friesland had een teamprijs uitgeloofd voor de vloot die met minimaal 5 boten aan de start kwam en in de eindklassering de minste punten verzamelde. Het werd een tweestrijd tussen Groningen en Friesland. Een aantal zeilers van de Belter startte alleen op zondag en dat had zijn weerslag op dit klassement.
Ward Boersma (1) en Jan Hordijk (3) deden het namens Zuidlaren erg goed.
Jan van Amerongen zat er (2) mooi tussen. Maar de doorslag werd gegeven door het sterke middenveld (4,5,6,&7) van de Friezen; Pier Thomas, Cock van de Leden, Marten de Groot en Klaas Doevendans. De laatste mocht de wisselprijs (een kistje met een fles Beerenburg) in ontvangst nemen. Het kistje mag volgend jaar leeg weer worden ingeleverd.


Merke wedstrijden in Grou (11 & 12 september).
Bij de jubilerende zeilvereniging Frisa verschenen 16 O-jollen aan de start. Zaterdag wisselende omstandigheden, matig windje. Zondagmiddag leek de wind helemaal weg te vallen en werd uitstel gegeven. Uiteindelijk werd er toch nog gevaren, maar zelf was ik toen al vertrokken (andere afspraak; bezichtiging van de O-522). Helaas heb ik de uitslagen niet op de website van Frisia kunnen vinden. Ik weet dus niet wie er gewonnen heeft, maar ik denk: Jacobus de Vries.
Luut de Zee was het in alle geval niet. In de eerste race lag hij ruim voor op de rest van het veld, toen een huurvalk plotseling overstag ging en de over bakboord varende O-518 dwarsscheeps ramde. De schade was aanzienlijk.


Herfstwedstrijden in Goingaryp (18 & 19 september).
Meer dan 60 inschrijvingen en uiteindelijk 56 starters. De stevige wind (Beaufort 4 met uitschieters naar 5) deed een paar zeilers besluiten niet te starten.
De combinatie: Goingaryp, de plaats op de kalender (iedereen weer helemaal terug van vakantie), het buffetdiner bij zeilschool Garyp en de mogelijkheid daar te overnachten en te ontbijten is kennelijk voor veel zeilers erg aantrekkelijk.

Bonnie Galema fungeerde als wedstrijdleider. Hij had het knap moeilijk met een erg gretig veld en de schiftende wind. Eerste start: algemene terugroep. Tweede start, nu met buitenomregel, weer algemene terugroep. Pas de derde start, onder de zwarte vlag, ging het goed, al liepen er wel 5 boten tegen een bfd (black flag disqualification) op. Anton Wachter lag lange tijd op kop, maar maakte een foutje (BB-SB) met Jan Willem van den Hondel. Toen hij bij het rondjes draaien ook nog ging zwemmen, was zijn feestje over. Jan Willem 1, Ton Op de Weegh 2, Ward Boersma 3 en Herman van Eijk 4.
De tweede race (ook weer na een eerste valse start) werd gewonnen door Martin Baas, voor Jan Willem, Jan Krom en Jan Hordijk.

Op zondag was er iets minder wind voorspeld, maar die voorspelling kwam niet helemaal uit. Weer stevig hangen. Jacobus de Vries lag aan het einde van het tweede kruisrak een aardig eind voor, maar ging naar de verkeerde boei. En dan geldt, dat als je ver voor ligt, je ook ver terug moet varen. Ook voor de wind was er onzekerheid in de kopgroep over de volgende boei, maar uiteindelijk “werd men het toch eens”. Het gooide de volgorde wel wat door elkaar. Winnaar, op het nippertje, werd Luut de Zee in de 602 (geleend van Cock van de Leden). Ik vind het een hele knappe prestatie om in dit sterke veld met een geleende boot een overwinning te pakken.

Na de derde race was de strijd om de eindoverwinning eigenlijk wel gestreden. Toch liet Jan Willem ook in de laatste race nog maar eens zien dat hij, met wat wind, heel moeilijk te verslaan is. Zijn score: 1,2,3,1 is indrukwekkend.
2e overall werd Ton Op de Weegh, 3e Jan Krom, 4e Herman van Eijk, 5e Luut de Zee, 6e Ward Boersma, 7e Klaas de Boer, 8ste Jan Hordijk, 9e Jan ten Hoeve en 10e Anton Wachter. Voor de totale uitslag zie de IOU-website.

De extra prijzen werden als volgt verdeeld:
“Gouwe Ouwe Boot” (zeilnummer onder de 500): Mark Bosma
“ Gouwe Ouwe zeiler” (boven de 60 en niet bij de eerste 10 in het algemeen klassement): Jacobus de Vries
De prijs voor de “Beste nieuwkomer” (zeilers die voor de eerste keer op Goingaryp starten in de O-jol en niet bij de eerste 10 eindigen) werd uitgereikt aan Onno Yntema, maar had eigenlijk naar Pier Thomas Meintema moeten gaan. Foutje.
De pechprijs ging naar Marten de Groot; hij dacht in de 1ste race 4e geworden te zijn, maar had een bfd en had in de laatste race een vervelende aanvaring met schade.

Bij de prijsuitreiking meldde Ton Op de Weegh (voorzitter IOU) dat er in het najaar een feestelijke bijeenkomst (een soort “reunie”) met het thema “COMO” georganiseerd gaat worden. Ook is er sprake van het iets meer aankleden van de jaarvergadering. Goede zaak. Gezelligheid binnen de club is heel belangrijk. Je kan in allerlei boten gaan wedstrijdzeilen, maar de aantrekkelijkheid van een klasse wordt voor een belangrijk deel bepaald door de onderlinge sfeer op de wal.

Vertegenwoordigers van de betrokken vloten riepen de zeilers op naar de 2 resterende ranglijstwedstrijden te komen, te weten de Biercup (Belterwiede) en de Finale (Nieuwkoop) met Live Music en een barbecue op de zaterdagmiddag.

Samenvattend; Goingaryp was al met al een prima evenement. We hebben 4 spannende races gevaren, goede wind, prima kruisrakken en ook het sociale aspect was uitstekend verzorgd.


Resterende wedstrijdkalender.

September
25-26 Sluitingswedstrijden, Sneek
25-26 Wiedebokaal, Belterwiede

Oktober
02-03 Biercup, Belterwiede
09-10 O-jol finale, Nieuwkoop
23-24 Herfstwedstrijden, Sneek

November
27-28 Oliebollen, Zuidlaren


Tot ziens op het water.

Anton Wachter
Vlootvoogd Friesland




 
< Vorige   Volgende >


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail