Verslag ALV 2012
Geschreven door Redactie   
dinsdag 13 maart 2012




    Verslag algemeen leden vergadering IOU NED dd. 3 maart 2012.

Locatie; Magic Marine Katwijk.

Aan / afwezig;

48 leden en belangstellende leden (zie presentielijst).

Afmeldingen; bestuur Cor de Jong, Onno Klazinga, en leden Hendrik van Isselmuiden, Olaf Veerman, Marten de Groot, Felix Reneman, Martin Baas, Hans Zijlstra, Jan ten Hoeve, Rob Wapenaar, Jitze Mink, Anton Wachter.

1) Opening en mededelingen;

De voorzitter Ton op de Weegh opent de vergadering en heet een ieder van harte welkom. Bijzonder welkom voor de aanwezige nieuwe leden Gijsbert Visser, Klaas Weissenbach, Cees Buitendijk, en Wouter Akkerman.

2) Notulen ALV 12 maart 2011;

De notulen van de vergadering van 12 maart 2011 worden zonder opmerkingen goedgekeurd.

3) Ingekomen en uitgaande stukken;

Schrijven van oud lid Hans de Vries dd.7 maart 2011 en 7 januari 2012. Hans de Vries en wijlen Cora de Vries zijn oud O jol zeilers met name vanuit het Friese Eernewoude waar zij 25 jaar lang de Friese kampioenschappen organiseerden. Hans de Vries heeft tweemaal uit de nalatenschap van Cora een donatie gedaan tbv de promotie van de O jol. Naar aanleiding hiervan worden “De Cora de Vries memorial wedstrijden“ georganiseerd in Eernewoude. Bij het agenda punt “promoboot” wordt hier nader op terug gekomen.

4) Financiën;

De verlies en winst rekening laten een bescheiden positief resultaat zien over 2011. Meer kosten zijn besteed aan promotie waaronder de Hiswa. Tevens zijn een aantal leden na twee jaar aanmanen van de ledenlijst gehaald.

Op de balans zijn de kosten voor ontwikkeling van de website en de promoboot volledig afgeschreven. Er staan nog een beperkt aantal uitstaande debiteuren (lidmaatschap) uit waarvan verwacht wordt dat deze nog geïnd gaan worden. De balans laat voldoende reserves zien voor een gezonde vereniging. Voor 2012 is het voorstel geen contributie verhoging door te voeren.

Het ledenbestand per 1 januari 2012 is 191 leden waarvan 16 belangstellende leden.

De begroting 2012 wordt gepresenteerd en door de vergadering goedgekeurd.

De kascommissie bestaande uit Gérard van Lanschot en Maarten Jansen hebben op 29 februari de jaarrekening gecontroleerd en akkoord bevonden. De kascommissie adviseert de vergadering het bestuur decharge te verlenen voor het gevoerde beleid. De vergadering gaat met applaus akkoord.

De kascommissie 2012 zal bestaan uit Theo Meus en Klaas Molenaar, reserve lid Henk de Groot.

5) Wedstrijdzaken;

De wedstrijdsecretaris Hotze Braaksma doet kort verslag van het wedstrijdjaar 2011. Het was een mooi zeiljaar helaas zonder ranglijstwedstrijden op de Spiegel en de Belter (geen wind) en een waardig ONK op de Beulaker met als Nederlands Kampioen Jan Willem van den Hondel. De EURO nabij Glucksburg op de Oostzee was goed bezet met 16 Nederlandse deelnemers. Eindklassement; 1e Wolfgang Hoefener, 2e Stefan de Vries, 3e Ton Op de Weegh, 5e Jitze Mink, en 9e Klaas de Boer.

Het klassement van de ranglijst wedstrijden 2011 evenals het overall adelsklassement staan gepresenteerd op de website. Kampioen ranglijstwedstrijden 2011 en winnaar van de “EEF v.d. BERG Jaarprijs“ is geworden Ton Op de Weegh. De top drie van de ranglijstwedstrijden zijn;

1) NED 653 Ton Op de Weegh

2) NED 651 Wessel Kuik

3) NED 512 Jan Willem van den Hondel

Beste nieuwkomer 2011 van de ranglijstwedstrijden is Thies Bosch winnaar van de “Fred Moerman” wisseltrofee.

Op de wedstrijdkalender 2012 (bijlage agenda) is naast de jaarlijks door de vloten georganiseerde ranglijstwedstrijden een nieuwe wedstrijd van de KWL Loosdrecht (Goldcup) opgenomen op 9 en 10 juni vanwege het 100 jarig bestaan van de vereniging. Gezien de klassen welke meevaren bij dit evenement is dit een uitermate goede mogelijkheid de O jol hier te promoten. De wedstrijdkalender 2012 wordt door de vergadering goedgekeurd.

Naast onze enige klassencontroleur Dre Veelenturf zijn nu ook Cor de Jong en Klaas Molenaar in opleiding bij het verbond voor de functie klassencontroleur. Graag wil de vereniging in het noorden van het land een vierde klassencontroleur hebben en vraagt de leden vanuit het noorden zich hiervoor beschikbaar te stellen.

In overleg met Ward Boersma (rekenmeester ranglijstklassement) is de vraag aan de vergadering het huishoudelijk reglement aan te passen conform voorstel. Aanleiding is het vele rekenwerk noodzakelijk om het eindklassement van elk gezeild evenement aan te passen op de regels van het huidig huishoudelijk reglement om een ranglijst klassement op te stellen. Het is bedoeling om de ranglijst makkelijker en vaker te updaten en met deze wijzigingen kan dat. De tekst van het huishoudelijk regelement zal gewijzigd worden in;

KLASSENEVENEMENTEN

Artikel 4

3. Tot deze klassenevenementen behoren:

a). de in overleg met het bestuur - mogelijk geadviseerd door een wedstrijdcommissie jaarlijks vastgestelde wedstrijden (wedstrijden, die over tenminste twee aaneensluitende dagen zijn verdeeld en bestaande uit een serie van tenminste vier wedstrijden, waarvan de beste drie wedstrijdresultaten gelden); waarvan het eindklassement geldend is voor het klassement van de jaarranglijst en waarbij er minimaal drie geldige wedstrijden in die einduitslag moeten zijn opgenomen); elke vloot maakt jaarlijks aanspraak op tenminste één klassenevenement binnen zijn territorium;

De vergadering gaat akkoord met de aanpassing van het huishoudelijk reglement conform voorstel.

Theo Meus geeft een korte toelichting op het programma en de organisatie van het ONK 2012 op de Braasem. Gewerkt wordt aan een compleet programma aangeboden als “all-in concept” ( kosten voor eten en drinken bij de inschrijfgelden inbegrepen) om zo ook de zeilers en belangstellenden meer te betrekken bij het totale (sociale) programma.

6) Verslag van de vlootvoogden;

Friesland; de vloot heeft een nieuw roulatie systeem bedacht voor de continuïteit met drie vlootvoogden in functie. De “aankomend vlootvoogd 2012” is Jan ten Hoeve (is beoogd vlootvoogd 2013), “huidig vlootvoogd 2012” is Anton Wachter ( is aftredend vlootvoogd 2013), en “aftredend vlootvoogd 2012” is Cock van der Leden. Op 14 en 15 april wordt wederom een trainingsweekend georganiseerd.

Zuidlaren; bij de “vloot loopt het zoals het loopt”. Bij de evenementen veel wind gehad. Voor 2012 zullen weer een aantal trainingen worden georganiseerd. De voorbereidingen voor het ONK 2013 zijn inmiddels opgestart.

Belter; De Belter ziet terug op een geslaagd seizoen 2011 met een ONK op de Beulaker met weinig wind en de Biercup zonder wind. Gemiddeld waren er 8 tot 10 O jollen op de woensdag avond trainingen van de partij. In juli staat een nieuw Multiklasse zeilevenement op de Beulaker. De vloot Belter maakt een gestage groei door met een 20 tal leden met nieuwe aanwas van jonge- leden en boten.

Reeuwijk; Heeft een mooi seizoen gehad met twee ranglijstwedstrijden. Elke dinsdag trainingen, tevens het weekend voor de Paas een trainingsweekend (trim en zeilen) met Herman van Eijk waarbij de boten kunnen blijven staan voor de paaswedstrijden een week later.

Rotterdam/de Kaag; Het is gebleken dat veel zeilers slordig met het wedstrijdreglement omspringen, zodoende heeft Henk Plaatje in februari 2011 de regels toegelicht. Samen met de vloten Zuid, Spiegel, Nieuwkoop, en Reeuwijk is er een carrousel van trainingen opgezet met succes en krijgt vervolg. De Gouwe Ouwe is met 21 boten redelijk goed vertegenwoordigd geweest. Derde, Cor Visser in de Promoboot, was zo enthousiast dat hij nu de O-jol 450 heeft gekocht! In december vinden de meeste O-jol zeilers het blijkbaar wel genoeg of vinden het te koud, want tijdens de Boterletterwedstrijden waren er maar 13 O-jol inschrijvingen. De vloot Rotterdam/Kaag bedankt het bestuur voor hun enthousiasme en inzet.

Nieuwkoop; Nieuwkoop kijkt terug op een goed jaar met de trainingscarrousel, een mooie finale, en twee nieuwe leden. Om aan de toekomst te werken heeft de vloot een aantal speerpunten benoemd waaronder de onderlinge wedstrijden, trainingen, Niwa, de O jol finale, en het werven nieuwe leden.

Spiegel; Thies Bosch heeft het vlootvoogdschap overgenomen van Onno Klazinga. Helaas is afgelopen jaar geen Zilveren Spiegel gevaren, wel is het gehele jaar door gevaren op de Spiegel zelfs midden in de winter! De training met vloot Zuid is goed bevallen. De datum van de Zilveren Spiegel 2012 is verschoven ivm de jubileum wedstrijden op Loosdrecht. De Spiegel heeft twee nieuwe leden waaronder een oud kampioen.

Zuid; De vloot heeft een stabiel aantal leden. Eén van de leden bouwt inmiddels zijn eigen O jol. Ook afgelopen jaar is weer tijdens de Sneekweek een kamp op geslagen met een groot aantal zeilers uit Zuid. De Bosche Bollen staan weer klaar op 28/29 april in Roermond.

7) Public Relation;

Website;

Net als afgelopen jaar zal ook dit jaar geïnvesteerd worden in de promotie van de O jol waaronder de website. De website als belangrijkste communicatiemiddel en visite kaartje van onze vereniging zal een facelift krijgen. De site zal aangepast worden met als doel;

· Informeren en lokken

· Gemak verbeteren

· Moderniseren en verjongen

· Implementatie social media

· Informatie over historie

· Nieuwe informatie eenvoudiger verwerken

· Forum functie via Facebook

· Etc.

De structuur en het ontwerp worden aan de vergadering gepresenteerd en worden positief ontvangen door de aanwezigen. Joep zal de komende tijd in samenwerking met Barbara, Menno, en Erik van de Broek de site verder opzetten.

De verwachting is dat de nieuwe site medio april zal gaan proefdraaien naast de huidige site. In de zomer van 2012 zal de huidige site verdwijnen.

Promoboot;

De huidige promoboot heeft tot doel promotie van de O jol en wordt enkel beschikbaar gesteld aan potentiële O jol zeilers. De boot is in het seizoen 2011 goed bezet geweest zowel bij wedstrijden als bij trainingen.

Het bestuur stelt voor een tweede promoboot aan te schaffen welke gefinancierd kan worden uit de sponsor gelden van Hans de Vries en zal vernoemd worden naar Cora de Vries. De boot wordt gestationeerd in het westelijk / zuidelijk deel van het land en zal op gelijke wijze ingezet worden ter promotie van de O jol. De vergadering gaat akkoord met de aanschaf van een tweede promoboot.

Voor gebruik wordt een borg á € 100,= gevraagd ( eigen risico). Eventueel kan een symbolisch bedrag gevraagd worden voor gebruik van de promoboot.

Op de Hiswa 2012 ( 6-11 maart) zal de O jol wederom gepresenteerd worden. Ook op Boot Holland is de O jol gepresenteerd. Deze beurs was goed opgezet, wel waren er minder bezoekers waarschijnlijk vanwege het bijzondere schaatsweer.

8) Bestuurszaken;

Aftredend en niet herkiesbare bestuursleden zijn Onno Klazinga en Cor de Jong. Onno richt zich meer op andere activiteiten waaronder zeilen op de Oostzee. Cor heeft zijn O jol verkocht en is gestopt met O jol zeilen. Wel zal Cor betrokken blijven als klassen controleur bij de vereniging. Beide bestuursleden zijn ca. 4 jaar actief geweest binnen het bestuur. De vereniging is hun zeer erkentelijk voor de inzet de afgelopen jaren. Helaas zijn zij vandaag niet aanwezig, als dank zal het bestuur op een later moment een attentie aanbieden.

Nieuwe bestuursleden zijn Fokko Ringnalda en Jan Willem Scheerder en worden met applaus benoemd en welkom geheten in het bestuur.

De samenstelling van het bestuur ziet er als volgt uit;

Ton Op de Weegh voorzitter
maart 2010-maart 2013

Joep ten Brink communicatie en algemene zaken
maart 2010-maart 2013

Hotze Braaksma wedstrijdsecretaris
maart 2011-maart 2014

Jan Willem Scheerder penningmeester
maart 2012-maart 2015

Fokko Ringnalda secretaris
mei 2011-maart 2013

9) Rondvraag

Jan van Amerongen; Wat is de stand van het internationaal bestuur? Ton geeft aan dat afgelopen jaar meer via informelere contacten technische zaken en wedstrijdkalender zijn afgestemd met tot nu toe een bevredigend resultaat. Omdat internationaal overleg eigenlijk enkel tussen Nederland en Duitsland plaats vindt en dit heden op een bevredigende manier verloopt, zal geen energie ingezet worden in de opzet van een internationaal bestuur.

Dirk Zwitser; Kan het ONK ook eens in de schoolvakantie georganiseerd worden? De wil is er om dit te organiseren echter veel afstemming en coördinatie is nodig om evenementen georganiseerd te krijgen waarbij evenementen in schoolvakanties veelal niet haalbaar is. Daarnaast is het moeilijk een volledig wedstrijd-comité beschikbaar te krijgen.

Vintage games 2012;

Rudy den Outer geeft een presentatie over de opzet en organisatie van de Vintage games komende zomer op het Como-meer. Gezien de beperkte inschrijving tot heden heeft het bestuur van de IOU NED besloten de inschrijving te verruimen. Geïnteresseerden kunnen zich via de site aanmelden.

10) Sluiting;

Om 16.30 uur sluit Ton de vergadering en dankt alle aanwezigen. Daarnaast een speciaal woord van dank aan Barbara Schreuder en Menno ter Braak voor hun inzet met betrekking tot de website, en Max en Alice Blom voor de geweldige ontvangst hier bij Magic Marine in Katwijk.

 
Volgende >


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail