Nieuwsbrief nr.11 Vloot Friesland
Geschreven door Redactie   
zaterdag 14 augustus 2010

Vloot Friesland IOU
Nieuwsbrief nr. 11.
13 augustus


Het was bloedspannend, gisteren op het Sneekermeer. De afloop was verrassend, werd beslist in de laatste 5 seconden met een halve meter verschil. Maar …. Daarover later. We houden toch maar de chronologische volgorde aan.



1. Europees kampioenschap Javelin; eind juli.
Jan ten Hoeve was misschien geen favoriet, maar wel een serieuze “contender”.
Zijn vaste partner moest na 2 dagen wegens medische problemen (opgelopen op de dansvloer !) uitvallen. Marten de Groot (O-jol 649) was de vervanger. Met zijn atletisch vermogen en 16m2 ervaring gingen de trapeze en fok hem goed af, maar de spinaker gaf meer problemen. Een 6e plaats op een Europees kampioenschap en beste Nederlandse boot was het alleszins bevredigende resultaat.

2. De Cocktail Cup; Snekermeer; 1 augustus
Een combinatie van zeilen op een zondagmiddag / hapje eten (sociaal met de dames) en dan nog een laatste wedstrijd. De eerste poging om deze gezelligheids-wedstrijd te organiseren, eindigde wegens te weinig wind in een overigens uiterst gezellig tochtje in Cock’s sloep.
Deze tweede keer stond er iets meer (in mijn optiek nog steeds te weinig) wind.Over het feit dat in de eerste startprocedure een minuut geschoven werd en dat Jan van Amerongen dus eigenlijk niet 3 seconden te vroeg (resulterend in een ocs), maar 1 minuut en 57 seconden minuten te vroeg was, werd niet moeilijk gedaan. De uitslag (na aftrek slechtste resultaat) was toch wel verrassend.
1) Bart de Zee 2,3,3 (winnen zonder een 1ste plaats).
2) Gerben Sikkema 1,4,4
3) Jan van Amerongen 9,1,1 (de morele winnaar)
15) Anton Wachter 11,10, 9.
Hoe dit laatste rekenkundig kan, is uit te leggen, maar vergt wel enige tijd. Het resulteerde in de poedelprijs (de eerste poedel die ik ooit heb mogen winnen).Op een speciale website (waarvan ik nu even het adres kwijt ben) staan foto’s van dit evenement en is een wedstrijd voor het leukste onderschrift,.
Bart ontving de speciaal voor deze gelegenheid ontworpen en vorm gegeven “Cocktail Cup”. Al met al een uiterst geslaagd evenement.

3. Opening Sneekweek
Met de vlootschouw (waarbij de O-jol helaas ontbrak) en allerlei andere activiteiten toch altijd een heel gebeuren. Sneek viert die avond feest. Belangrijkste punt voor de O-jol klasse was de benoeming van Ko Otte (relatief nieuw lid van de Friese O-jol familie) tot Panschipper 2010. Ik ga hier niet uitleggen wat dat voor de Friese watersporters precies inhoudt, maar het is belangrijk. Betekenisvolle bijdragen geleverd aan het zeilen in Friesland en Sneek in het bijzonder. Proficiat.


4. De Sneekweek. 7-12 augustus.
Niet minder dan 54 O-jollen hadden ingeschreven. In overleg werd besloten deze grote groep niet te splitsen. Er werd redelijk scherp gestart, resulterend in 3 algemene terugroepen. Maar geen gooi en smijt werk. Het was redelijk hectisch /spannend.
Op zaterdag en zondag heerste Ton Op de Weegh (de IOU-Nederland voorzitter) soeverein met 2 eerste plaatsen. Wessel Kuik, Jan ten Hoeve, Luut de Zee en good old Jacobus de Vries konden aardig volgen.
Jacobus was zaterdag verhinderd wegens de huldiging van het Heerenveense SKS- skûtsje (Jacobus is voorzitter van die club en kon daar dus niet ontbreken) en nam direct zijn aftrekker. Ton had na het weekend andere besoignes. Hij startte niet meer na het afgeven van zijn visitekaartje; klasse !.

Op 3 van de 6 dagen (zaterdag, dinsdag en woensdag) woei het redelijk (3 tot 4 Beaufort). De andere dagen was de wind duidelijk minder / veel wispelturiger.
Zo werd op maandag de volgorde van de boten compleet door elkaar gehusseld in de laatste 15 minuten van de wedstrijd. De nummers 5 t/m 10 lagen compleet stil (geen wind) en van achteren kwam een ploeg van meer dan 20 boten (met een opstekend windje) daarop ingevaren. Luut de Zee lag 5e en finishte als 25ste (aftrekker). Ikzelf ging van 12 naar 21. Anderen gingen van 30 naar 5.

Voor de deelnemers en belangstellenden was er op dinsdag de traditionele O-jol borrel aangeboden door Vloot Friesland. Zeer geslaagd. Bijna alle deelnemers waren aanwezig. De “Bossche / Brabantse delegatie” prominent.

Maar woensdag en donderdag moesten de beslissing brengen.
Dinsdag en woensdag had Luut de Zee laten zien dat hij, met wat meer wind van de nog in de strijd zijnde deelnemers, zonder meer de sterkste was. Dinsdag voer hij door het veld naar voren en klopte de vanaf de 2e boei op kop liggende Wessel gedecideerd. Ook woensdag scoorde hij een 1ste plek. Jan ten Hoeve viel (met meer wind) terug. Medische problemen en een nog niet geheel ontwikkeld nieuw (licht blauw) tuigje werden als reden aangegeven.

Donderdag moest de beslissing brengen voor de hoofdprijs.
Kanshebbers waren Luut, Jacobus, Wessel en eventueel (als de anderen allemaal foutjes zouden maken) Jan ten Hoeve. Het was een Beaufort 2. Draaiend.
Wessel Kuik, Bart de Zee, Pier Thomas Meintema, Jan ten Hoeve, Jacobus en Jan van Amerongen waren (na een eerder afgeschoten start) goed weg. Luut zat op een 15e plek. De baan lag er niet lekker in en in het middenveld wordt stevig gevochten. Loeven “tot in het riet” is vooral bij zeilers van de Beulakkerwiede een populaire activiteit. Ja, je houdt je directe tegenstander op plek 12 wel achter je, maar de kans dat jij (en/of anderen ooit nog bij plek 7 (= prijsje) komt, wordt wel nihil.

Maar toch, Luut stoomde op. Hij had 3 punten marge op Wessel en 2 punten op Jacobus. De laatste viel (van de kanshebbers) als eerste af. Hij finishte als 7e.
Kort voor de finish (in het laatste kruisrak) was de volgorde: Wessel, Jan van Amerongen, Luut, Pier Thomas, Jan ten Hoeve. De laatste drie eigenlijk gelijk (de een net, over bakboord, voor de ander langs). Op de lijn scheelde het tussen de nummers 3 (Jan), 4 (Pier Thomas) en 5 (Luut) slechts een halve meter. AU !
Uitkomst: Luut komt 1 punt tekort voor de hoofdprijs. De Leeuwarder Courant schrijft: “Spanning tot de laatste dag op de slotdag; bij de O-jollen gaf Wessel Kuik drie Friezen het nakijken”. Luut de Zee had aan een 4e plaats genoeg; hij werd 5e.

Overigens was de Sneekweek voor de O-jollen een prima feest. Meer dan 50 inschrijvers. Niet minder dan 17 deelnemers pakten een dagprijsje mee. Jacobus was (ondanks niet starten op de eerste dag) de meest constante (5x prijs).
Het is goed om zeilers als Dirk Zwitser, Joep ten Brink, Sipko Visser, Anton Wachter, Harm Nakken, e.a. bij de prijswinnaars te zien staan. Speciale vermelding verdienen: Klaas Doevedans (1ste op dolle maandag) en Ben Tijssen (steady, going strong).

5. Palingvaren in Oudega. Zondag 15 augustus
De vooruitzichten (weer) voor a.s. weekend zijn niet zo goed.
Wel 15 inschrijvers. We maken er vast een feestje van.


6. Resterende wedstrijdkalender.

Augustus

15 Palingvaren Oudega
21-27 Europese kampioenschappen Como Meer Italië
28-29 Langweer Langweer

September
04-05 Eenmansbotenevenement Zuidlaren
11-12 Merke Hardzeildagen (=jubileum!) Grou
18-19 Herfstwedstrijden Goingaryp
25-26 Sluitingswedstrijden Sneek
25-26 Wiedebokaal Belterwiede

Oktober
02-03 Biercup Belterwiede
09-10 O-jol finale Nieuwkoop
23-24 Herfstwedstrijden Sneek

November
27-28 Oliebollen Zuidlaren

Tot ziens op het water.

Anton
Vlootvoogd Friesland









 
< Vorige   Volgende >


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail