Nieuwsbrief nr.12 Vloot Friesland
Geschreven door Redactie   
donderdag 19 augustus 2010
Beste O-jol zeilers / belangstellenden,

Een groot aantal van jullie vertrekken vandaag of morgen richting Como. Goede reis gewenst; veel plezier, goede resultaten en behouden terugkeer.

Palingvaren
Afgelopen zondag hadden we het PALINGVAREN bij de familie De Haas in Oudega. 17 inschrijvers (1 afzegger wegens ziekte), 13 starters. Het woei stevig 5+ tot 6 Beaufort. Wedstrijdleider Johan Klaver en ondergetekende hebben nog even getwijfeld, maar ...... niet varen is ook een afknapper. Het was op het randje. De zeilers die aan de kant bleven, gingen mee op de zeilpraam met de dames en hebben een veel comfortabeler middag gehad dan die doldrieste zeilers.
Maar ja ...... de dames zaten te kijken en dus ......
Er was overigens veel publiek op de wal (zich vervelende camping gasten?)

De eerste wedstrijd (35 minuten): 1: Luut, 2: good old Jacobus, 3: Mark, 4: Anton, 5: Jan v.A.
Het was feest. Het was redelijk woest. Een paar boten sloegen om, maar gelukkig geen echte problemen.
De tweede wedstrijd woei het nog iets harder.
Uitslag: weer Luut, Mark, Jacobus, Jan, Anton. Soms was er sprake van enig gooi en smijtwerk. Hans mocht van geluk spreken dat zijn zwemvest als kogelvrij vest fungeerde toen de masttop van Onno (en dan vooral dat metalen klemmetje voor het vaantje) zijn rug teisterde. Het hele zwemvest lag in flarden. Ook Joop en Hans hadden enkele "high speed encounters". De nieuwe boot van Onno liep een stevige (herstelbare) kras op, maar verder bleef de schade beperkt. Dat is maar goed ook want net voor Como kun je je geen zware schade veroorloven. Overigens wel stoer; ik heb geen stormrondje gezien; iedereen gijpte. Zelf nam ik voor die maneuvre meestal wat extra ruimte, waarop Jan v.A. dan jubelend binnendoor stoof.
Overigens verdienen Onno, Hans, Joop, Bart, Jan, Erik-Jan, Cock en Tjeerd complimenten voor betoonde moed.

De banen lager er goed in en het startschip (de door Cock vd Leden ter beschikking gestelde RIB) deed ook nog wat rescue werk. Alles liep perfect, maar na 2 wedstrijden hadden de ouderen (Jacobus en ondergetekende) de zakken vol / vonden we het genoeg
We gingen over tot de hoofdzaak van deze dag: het paling eten. Hans had een ingewikkeld verhaal over deze superpalingen uit het Lauwersmeer (minder gronderig; vooral het vel moest als een asperge door de mond getrokken worden om dat superieur smakende vet er af te sabbelen). Naast de paling was er Bildt's spek op roggebrood, nagelkaas, Friese worst, schapenkaas op roggebrood (een kennelijke favouriet), salades (wel van Hotze, maar zonder Joppie saus) met stokbrood, suikerbrood (rare combinatie) en meer dan voldoende Rivella en andere dranken.

In afwachting van de prijsuitreiking was er eerst een gewaardeerd optreden van Jan Tekstra (met oldies zoals "sitting on the docks"). We zijn overigens de tekst kwijt van het tijdens het trainingsweekend ten gehore gebrachte O-jol lied. Een zoektocht wordt gestart.

Daarna werd er nog een "golfclinic"gehouden. Met een "zeven" (geen idee wat dat is) proberen het balletje in de voet van de omgekeerde wisselprijs te slaan. Spontaan loofde vloot Friesland € 100 uit aan degene die dat zou lukken. De golfers kwamen niet in de buurt, maar toen Anton als kegelaar onderhands het balletje er wel van 20 meter in 1 keer ingooide, telde dat weer niet. Flauw hoor. Mijn latere ontmoeting / wedstrijd met een door Sip geleverde fles Whisky liep nog slechter af. Ik verloor dik en moest / mocht blijven slapen.

Uitslag: (berekend door Barbara; was niet al te moeilijk): Luut heeft weer gewonnen (strak herstel / veel succes in Como).
De gouden zwaan wordt een wisseltrofee (Luut mocht hem van zijn echtgenote niet meer mee naar huis brengen) en wordt hersteld.

Langweer
Op 28 en 29 augustus zijn er open wedstrijden op Langweer. Voor de thuisblijvers (diegenen die niet naar Como gaan) wellicht een aardige wedstrijd. Omdat er a.s. weekend al helemaal geen O-jol wedstrijden zijn, is dit misschien een leuke gelegenheid nog eens een wedstrijdje dicht bij huis te varen.
Een bootje of 10 moet toch haalbaar zijn. Inschrijven via de website van de KWV Langweer. Ik kom zeker.

Daarna volgen:
Eenmanswedstrijden in Zuidlaren
Merke wedstrijden in Grou (=jubileum)
Herfstwedstrijden in Goinggaryp
Sluitingwedstrijden in Sneek
Biercup
Finale

Of zoals iemand tijdens het Palingvaren zei: het seizoen is nog maar net begonnen.

MVG

Anton Wachter
 
< Vorige   Volgende >


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail