Nieuwsbrief nr.9 Vloot Friesland
Geschreven door Redactie   
vrijdag 16 juli 2010
Vloot Friesland IOU

Nieuwsbrief nr. 9.
1 juli.


1. Frisian Solar Challenge (FSC).
Voor diegenen die de verslaggeving op RTL 7 en Omroep Friesland hebben gemist, de FSC is de Elfstedentocht in 5 etappes voor zonneboten.
Wat een happening!
In de afgelopen 2 jaar heeft zich een enorme professionalisering voorgedaan. De boten liepen nu gemiddeld wel 5 kilometer per uur sneller. De topboten persten er soms tegen de 30 km/uur uit met een geïnstalleerd vermogen aan zonnecellen van slechts 1.750 Watt (dat is ongeveer 2,5 PK) en een accu gemaximeerd op 1Kwh.
Twee boten (Andela en TU-Delft) voeren zelfs met draagvleugels, al bleek dat toch kwetsbaar; een sliert riet in de vleugel kan al tot grote problemen leiden.
Persoonlijk was ik (deels indirect) betrokken bij de nummers 1 en 2 van de topklasse en uiteraard bij het NHL-team. Een prachtig, superlicht bootje, dat in meerdere etappes de snelste tijd in zijn klasse neerzette. Helaas 1x verkeerd varen kostte veel tijd. Ik kan op de stuurvrouwe weinig kritiek hebben; het gebeurde mij tenslotte ook op de Kleine Sneekweek. De meeste opnames vanaf het water van Omroep Friesland, zijn gemaakt vanuit de RIB van Cock van der Leden. Dank voor het lenen.

2. Trainingen op Sneek
Alhoewel de officiële trainingen / oefenwedstrijden van de KWS voorbij zijn, gaan we voor de echte liefhebbers op woensdagavond gewoon door. Afgelopen woensdag 14 bootjes. Vanaf vanavond weer met begeleiding vanuit de eerder genoemde RIB. Dus: O-jollen elke woensdag verzamelen rond 18.30 bij de KWS-helling.
Cock vd Leden of ikzelf hebben boeien bij ons en bemannen om beurten de begeleidende boot.

3. Kleine zeecontainer gezocht.
Het zou heel mooi zijn als we de “Vloot Friesland RIB” nabij de KWS helling zouden kunnen stallen in een oude 20-voets zeecontainer. Is er in de vloot iemand die weet hoe we die (voor een koopje) te pakken kunnen krijgen?

6. Komende wedstrijden.
Ook in deze zomermaanden zijn er nog heel wat wedstrijden, variërend van groot en serieus tot informeel, te vervaren. Het lijstje staat hieronder.

*ZZ-week. Zuidlaren. Zaterdag 17 en zondag 18 juli. 1ste start rond 11.00 uur.
Heel gezellige wedstrijden, de kans voor sub-toppers om een hoofdprijs te winnen. Wedstrijdleider: Anton Wachter.

*Open Duitse Kampioenschappen. Bad Zwischennahm; 24 – 28 juli.
Ligt op slechts 2,5 uur rijden. Dit zijn, na de Euro, de grootste O-jol wedstrijden van Europa. Prachtige ervaring. Alle Duitse en een deel van de Nederlandse top zal aanwezig zijn. Een kans om eens dichtbij in zo’n groot veld te starten.

*De Cocktail Cup; Snekermeer; 1 augustus
Helaas moest de Cocktailcup de vorige keer wegens te weinig wind worden afgelast en dus gaan we op herhaling op zondag 1 augustus. Een mooie gelegenheid om je boot alvast op Sneek te stallen en even te oefenen.
Net als de vorige keer, zijn partners weer welkom en eten we tussen de wedstrijden even met z’n allen een hapje op het starteiland. Er zal weer een sloep aanwezig zijn voor de toeschouwers en starten doen we vanaf de Vloot-RIB.
1e Start 15.00 uur
2e Start z.s.m.
3e Start z.s.m.
Eten
4e start in overleg na het eten.
Prijsuitreiking op het starteiland, direct na de wedstrijden.

De vorige keer was alleen het sloepvaren en het eten al super gezellig, kun je nagaan wat het wordt als we ook nog eens gaan zeilen………………..
Graag inschrijven bij Cock; Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Het wedstrijdzeilen (boeien en begeleiding) is gratis! Het eten moet uiteraard wel worden afgerekend.

De Sneekweek. 7-12 augustus.
Op dit moment hebben zich al 33 O-jollen gemeld. Dat betekent het maximum van 7 prijzen. Veel kans dus voor bijna iedereen om een prijsje mee te pakken.
Een aantal boten (waaronder ikzelf) zullen vanaf Goingaryp varen. Via Annet Plaatje kan daar de boot achter een slagboom worden gestald (=eis van de verzekering). Ook voor campers is er plaats. Geen zorgen over op tijd aan de start zijn. Vanuit Goingaryp vaar je in bijna dezelfde tijd naar de lijn als vanaf de KWS. Bij weinig wind is er altijd wel een bevriende sloep voorhanden.
Op dinsdag houden we de traditionele O-jol borrel op het Starteiland. Nadere info volgt.

Op vrijdagavond (6 augustus) wordt de Sneekweek traditioneel geopend met de zgn. vlootschouw. Een tocht van schepen, met daaronder vertegenwoordigers van de diverse deelnemende klassen) door Sneek. Een hele happening. Ik heb dit jaar nog geen vrijwilliger. Interesse? Svp melden bij mij. Levert een plezierige avond op, plus een fraai T-shirt en je weet dan een beetje wat het is om door een gracht te varen (gesleept te worden) en door een mensenmenigte te worden toegejuicht.
Mag ik het een klein Nederlands-elftal-gevoel noemen?


Palingvaren in Oudega. Zondag 15 augustus
Een enkele keer neemt Hans de Haas zijn oude beroep (palingvisser / palingroker) weer op. Dat is o.a. bij “zijn” thuiswedstrijd; het palingvaren op de Oudegaase Brekken.
Het programma blijft (wegens succes) onveranderd. Dus: ontvangst met koffie en oranjekoek, dan naar de helling en boten te water. 3 korte wedstrijden achter elkaar. Volgboot (zeilpraam of dikke sloep) voor de dames is aanwezig. Kan ook tussen de wedstrijden door als “ravitaillering” (bijv. een koud blikje Cola Light) worden gebruikt. Daarna aftuigen en naar het huis van Hans & Sip voor de o zo belangrijke nazit. Vers gerookte paling + allerlei andere Friese lekkernijen (groene kaas, droge worst, etc.). Inschrijven bij ondergetekende (liefst per e-mail). Kosten € 25,--. Wel op tijd inschrijven ivm de inkoop van de diverse etenswaren. Als het evenement niet door gaat (bijv. slecht weer), wordt het inschrijfgeld niet geïnd / geretourneerd.


De Euro in Como. 21 -27 augustus
Op de IOU-website is te zien dat de inschrijving voor dit prestigieuze evenement goed loopt. Een heel stel Friese zeilers gaat die kant op. Wordt vast gezellig.

Zomerwedstrijden Sneek; 28 – 29 augustus.
Typisch een wedstrijd voor de thuisblijvers.

Al met al een goed gevuld programma.
Ik hoop het merendeel van jullie (de Friese O-jolzeilers) bij een paar (alle is overdreven) van deze evenementen te mogen begroeten.

MVG

Anton
Vlootvoogd Friesland
 
< Vorige   Volgende >


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail