Verslag MKE Makkum
Geschreven door Redactie   
maandag 21 juni 2010
Een kort verslagje over Makkum:

Het slechte weer en het voetbal waren uiteraard grote obstakels om dit weekend tot een succes te brengen. De opkomst viel tegen.
Zaterdag Waren Cock, Jacobus, Bonnie, Hans Broertjes, Gerben, Onno en ik aanwezig. Om 11.00u gingen Bonnie, Hans, Cock en ik het water op, later gevolgd door Gerben. Er stond een harde Noordwesten wind welke rechtstreeks van de Waddenzee over de afsluitdijk kwam. Hoewel het "hoger"wal was, stonden er al behoorlijke baren. Als vrij snel was Hans Broertjes verdwenen, gevolgd door Bonnie. Cock en ik besloten daarop ook naar binnen te gaan. Ik besloot echter toch nog even te "trainen". Zo vaak zitten we niet op groot water en ik had immers heel wat moeten doen om er te komen. Wat een groots spektakel op dat ruime sop. Surfend van de golven af haal je enorme snelheden en ik had er dan ook geen spijt van dat ik ben wezen spelevaren. Rond 11:45u besloot het comité, na een korte periode van uitstel, om verder aan de wal te wachten op beter weer. Het ging echt te gortig. Veel schepen sloegen om of bleven sowieso aan de wal. Een terechte beslissing om niet te starten.

Zondag was het iets rustiger, maar er stond nog steeds een pittige Noordwester, rechtstreeks van de Waddenzee over de afsluitdijk. Er kon echter goed worden gezeild en een vijftal ojollen besloten te gaan strijden op om het enige grootwater evenement op hun naam te zetten: Onno, Bonnie, Joop, Gerben en ik gingen het water op om de elementen te bestrijden.
Een mooie wind joeg onze bootjes over de hoge baren en het Was Onno die als eerste de bovenboei ronde, gevold door Joop, ikzelf, Gerben en Bonnie. Vlak na de bovenboei begaf mijn joystick het en moest ik helaas de wedstrijd verlaten en moest ik naar de wal. Aan wal hoorden we via Jacobus dat er 1 ojol werd gediskwalificeerd (OCS, later bleek Joop dit te zijn). Later werd ook bekend dat Gerben omgeslagen is en door de rescue is gered. Hij is gedurende de wedstrijd achter een vissersschip neergelegd en na de laatste wedstrijd naar binnen gesleept. Schade: een vaantje en hij moet zijn val opnieuw door de mast halen, want deze is door de rescue doorgesneden om het zeil omlaag te krijgen.
Uitslag: 1 Onno, 2 Bonnie. DNF voor Gerben en Marten en OCS voor Joop.

Ondertussen was het harder gaan waaien, waardoor er steeds meer boten binnen kwamen hetzij met, hetzij zonder averij. Ook onze Jan ten Hoeve, die aan een draadje van een spanker hing, moest eerder terugkeren omdat Jan zwaarder bleek dan het materiaal.

Zo zag ik zien dat Bonnie en Joop gebroederlijk de haven binnen kwamen na de eerste wedstrijd. Een half uurtje later kwam Onno binnen. Het had immers geen zin om in zijn eentje te gaan wedstrijdzeilen.

Het comité heeft er goed aan gedaan om de derde wedstrijd er in zijn geheel uit te halen.

Mijn persoonlijke noot is dat ik er van baal dat ik er vroeg mee moest stoppen, wat is het mooi om op dat grote open water te mogen racen. Ik hoop dat we er volgend jaar weer heen gaan en ik hoop dat er dan toch echt meer komen. Er is geen WK en veel slechter weer dan dit weekend kan bijna niet.

Het varen op de grote baren is een prachtige afwisseling van het plassenvaren.

Mvrgr

Marten de Groot
 
< Vorige   Volgende >


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail