Nieuwsbrief 7 Vloot Friesland
Geschreven door Redactie   
vrijdag 10 juni 2011

Nieuwsbrief nr. 7 van 2011.

7 juni  2011

 

 

1. De Coctail Cup zondag 29 mei.

Oef….. Het woei toch wat harder dan voorspeld. Maar … net niet te hard. 

Een aantal boten besloot niet te starten (begrijpelijk), maar er gingen toch nog 12 boten het water op. Het was een nauw vaarwater daar bij de Veenhoop. “Ruimte voor de wal !!” werd vaak geroepen. Het ging allemaal net goed. Hulde voor de lichtste zeiler  onder ons: Henk Fokkema. Keurig gezeild. Luut ging van start af op kop en werd in het nauwe water niet meer ingehaald.

Op de “Sidebuorster  Ie” werd (mooi in de wind) opnieuw gestart. Een skûtsje vond het nodig om dwars door het veld van over BB aan de wind varende O-jollen heen te varen. Ondergetekende schatte de situatie (en de professionaliteit) van de schipper verkeerd in; dacht eerst voorlangs te kunnen; probeerde toen knijpend achterlangs te gaan; moest toen dichtbij toch nog overstag. De luwte achter het grote bruine grootzeil en daarna de daaruit komende vlaag leverden tijdens / net na de overstag een spectaculair plat gaan op. De rescue boot was net even weg (verkeer regelen op de Modderige Bol). Mast in de bagger. Bart de Zee kwam helpen. Heel netjes. Bart zei dat hij wel op het zwaard van een “half turtle boot” kon klimmen. Dus gewisseld; ik naar de 599 gezwommen en Bart naar de 630. En…….. het lukte hem. Toen kwam ook de RIB te hulp. Met Bart in de 630 (kon hij ook een keer in een Bergner varen) en ik in de 599 (een mij vertrouwde MIK) zijn we recht voor de wind op hoge snelheid door de Bol en 2 keersluizen naar de Veenhoop terug gevaren. Onderweg kwamen we 2 andere “slachtoffers”  tegen. Bonnie ondersteboven als gevolg van een gebroken helmstok en Onno (leegzeilen van een O-jol is lastig  in een sloot van 40 meter breed met de mast zwaar voorover omdat alle “blokjes” zijn gaan zwemmen).

Daarna lunch. Het dienstdoende restaurant had bijna 2 uur nodig voor het serveren van 2 bier / frisdrank en een boeren-omelet of vergelijkbare lunchgerechten.

Besloten werd de middagsessie maar te laten. Dus Luut won (1.1) voor Jacobus, Jitze  en Hans. Ook de dames in de grote sloep hebben, naar verluid, veel plezier gehad. De dag was begonnen met de doop van de nieuwe boot van Cock v/d Leden (een Van Eijk) en eindigde met het aanbieden van de nieuwe PROMO-BOOT voor Vloot Friesland.

 

2. De Friese PROMO BOOT

Vloot Friesland heeft een extra PROMOBOOT aangeboden gekregen.

Cock v/d Leden vaart 3 jaar O-jol  en heeft in die  periode 9 O-jollen gekocht. Dat is een record. Zijn één-na-laatste aanwinst (een leuke houten boot; de O-276) is door hem aangeboden aan Vloot Friesland om als “poer” Friese promo boot te fungeren.

De boot komt te liggen op de KWS helling. Met een cijferslot. Het tuig is ter beschikking gesteld door Jama Sails en de huik door Tjeerd de Jong. Dank.

 

De boot is in eerste instantie bedoeld om belangstellenden kennis te kunnen laten maken met de O-jol, maar ….. wil jij (als lid van vloot Friesland) gezellig met een vriendje gaan zeilen (jij in de promo boot; hij in jouw boot; = grapje) dan even bellen naar Cock of ondergetekende en wij geven je dan de cijfercombinatie van het slot. Kosten € 10,00 per keer. De cijfercombinatie wordt regelmatig gewijzigd. Als Vloot Friesland moeten we die boot wel regelmatig gebruiken, anders stoppen we na een jaar met dit initiatief.

Dus: gebruiken die boot !!

 

3. Kleine Sneekweek.

Met 17 inschrijvingen goed bezocht. De insiders weten dat minimaal 6 inschrijvers  alleen op donderdag en vrijdag zullen starten en in het weekend naar Zuidlaren zullen gaan (=ranglijstwedstrijd). Prima geregeld. Iedereen blij.

Donderdag weinig wind. Uitstel. Het duurde  mij te lang. Als de oorspronkelijke start gepland staat om 11.30, dan verwacht ik om zeg 15.00 uur thuis te zijn. De late start om 16.00 uur heb ik dus niet meegemaakt (ik was al aan ’t barbecuen). Hans de Haas is fanatieker. Op zijn verjaardag kwam hij (in een huis vol visite) om 19.00 uur thuis: “sorry, het werd wat later……..”.

              

De lichtweer wedstrijd werd gewonnen door (de relatieve nieuwkomer) Klaas Weissenbach. We wisten uit de trainingen al, dat hij het varen in de O-jol snel oppikte. Maar dit was toch onverwacht.

Vrijdag woei het stevig en weer voer Klaas soeverein voor het veld uit. Bij mij woei het voorlijk uit de mast; raar gezicht. Ik was blij dat de top van de mast het hield.

 

In Zuidlaren hoorden we dat Klaas ook op zaterdag 2 keer wist te winnen. Luut had het tegen Wessel Kuik al over een nieuwe kanshebber voor de Sneekweek.

De laatste wedstrijd (op zondag) werd gewonnen de Pier Thomas Meintema.

Einduitslag: 1) Klaas, 2) Pier, 3) Mark Bosma, 4) Hans de Haas.

 

 

4. ZZ-week..

Niet minder dan 44 inschrijvers, waaronder 6 Oosterburen. Helaas heb ik geen volledige uitslag kunnen bemachtigen, dus …wellicht bevat dit verslag enige foutjes. De eerste race leek lang gewonnen te worden door de “local hero”  Ward Boersma (dik 150 meter los van zijn achtervolgers), maar “al ging Ward nog zo snel, Ton achterhaald hem wel”.

 Luut de Zee werd die 1ste race slechts 8ste, en moest Cock en ondergetekende voor zich laten. “Hadden jullie niet op de Kleine Sneekweek kunnen blijven?” zei Luut.

De 2e race was ook voor Ton. Heel overtuigend.

 

Zondag werd een rare zeildag. Het weer was behoorlijk in de war. Er was geen pijl op te trekken. Windkracht 6 in Lauwersoog. Windstil en regen op de Belter, wateroverlast in Arnhem, zware regen en onweer in Leeuwarden en prachtig zeilweer (windje 3 a 4) op Zuidlaren. We hadden geluk.

 

Net als op zaterdag kromp de wind zo’n 30 graden naar het noorden tussen de ochtend en de middagrace en moest de baan worden omgebouwd. De startlijn was op zondag gelukkig wat langer dan zaterdagmiddag.

Ton op de Weegh won ook de 3e race, maar ’s middags voer Luut vanaf de 1ste boei op kop. Daarachter ontstond een felle strijd tussen Ton, Klaas de Boer, Ward, ondergetekende en 2 Duitse boten.

 

Einduitslag.

  1. Ton op de Weegh
  2. Luut de Zee
  3. Ward Boersma

 

 

5. Komende wedstrijden.

Aanstaand weekend  (11, 12 en 13 juni) zeilen we de Pinkster driedaagse op Grou. Lijkt een leuk veldje te worden. Inschrijven kan nog op www.kwvfrisia.nl.

 

Het daarop volgende weekend (18 & 19 juni) zijn er de NNWB-kampioenschappen in Paterswolde.  Jubileum wedstrijden met mooie prijzen en veel extra activiteiten. Ligt dichterbij Friesland dan Zuidlaren. Een aanrader. Inschrijven (svp nog deze week) op www.sportinschrijving.nl  of een e-mail naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 

Op 25 en 26 juni wordt op Workum de IOU-ranglijstwedstrijd op het IJsselmeer vervaren.

Inschrijven via de IOU-website. Kosten € 30,-- cash te voldoen bij het melden.

Details over de te gebruiken helling, de kampeermogelijkheden, etc. zijn te vinden op de officiële aankondiging / uitnodiging van de WSV Workum.

Ik hoop en verwacht een grote opkomst van Vloot Friesland. We zijn de grootste vloot en de enige vloot met 2 ranglijst wedstrijden; 1x op groot water (Workum) en 1x op klein water (Goingaryp). Dat moeten we wel waarmaken. Als ZZ 40 boten trekt, moet dat in Workum ook kunnen.

 

Op 10 juli staat het “Palingvaren” in Oudega op het programma. Dit wordt (op verzoek van Hans) een toertocht / wedstrijd. Ook hier een volgboot voor de dames (aak met schipper).

Aan de wedstrijdbepalingen wordt gewerkt. De Vloot Friesland RIB (wordt vandaag vervangen door een groter exemplaar) dient als start- en finishschip.

Voorlopig programma:

10.00 uur: melden voor koffie met oranjekoek bij De Haas RVS.

10.30 uur: vertrek naar de helling

11.30 uur: eerste start over de Aldergaster Brekken richting Sanmar en/of Grutte Gaastmeer 

13.00 uur: tweede start in de omgeving van de eerste finish

14.30 uur: finish nabij Oudega

15.00 uur: richting De Haas RVS.h

 

15.30 uur: paling eten

16.30 uur: op huis aan.

 

Inschrijfgeld:

  • Boot + stuurman / vrouw:     € 30,--                        (inclusief paling en alle andere catering)
  • Partner (meevarend in aak)   € 20,--             (inclusief paling en alle andere catering)     

 

Van 14  t/m 17 juli worden de Open Duitse Kampioenschappen gevaren in Augsburg.

Cock stelt voor om voor de thuisblijvers (die het zeilen toch niet kunnen laten) dat weekend (zaterdag en/of zondag) onofficiële wedstrijdjes te organiseren op Sneek, Goingaryp, Lemmer (ook leuk). Belangstelling?

We zouden dat ook kunnen doen op 30 en/of 31 juli.

Svp reacties naar ondergetekende en/of Cock van der Leden. Zie ook Sportplanner.

 

 

76e Sneekweek                            

Omdat de Olympiajol dit jaar 75 jaar bestaat (volgens het Verbond) worden we uitgenodigd om dit jaar met 5 boten deel te nemen aan de vlootschouw voorafgaand aan de Sneekweek.

Nu was het vorig jaar al lastig om 1 vrijwilliger te vinden, en dus …..

Of is het juist wel lollig / gezellig om met RIB en 5 O-jollen acte de présence te geven.

Reacties graag.

 

 

 

Alle eventueel nog te varen wedstrijden (aanbevolen door Vloot Friesland) zijn vermeld op onderstaande kalender.                         

 

 

MVG / tot ziens op het water.

 

Anton Wachter

Vlootvoogd Friesland
 
< Vorige   Volgende >


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail