Nieuwsbrief nr.13 Vloot Friesland
Geschreven door Redactie   
woensdag 15 september 2010

Vloot Friesland IOU

Nieuwsbrief nr. 12.

31 augustus


1. Ton op de Weegh wint de Eurocup in Como.

Onze IOU voorzitter (dat geeft vleugels) heeft door zeer regelmatig varen (8 van de 9 races bij de eerste 10) de Eurocup gewonnen. Gefeliciteerd.

Ton is kennelijk in topvorm; immers ook op de Sneekweek won hij de 2 races, waarin hij startte, overtuigend. Kennelijk een goede generale.

De uitkomst in Como was tot de laatste race nog onzeker. Ton scoorde in die race een ocs en Mels Jongeneel zou aan een vierde plaats genoeg hebben om kampioen te worden, maar hij scoorde in die race “slechts” een 11e plaats.

De nummer 3 Frank Lietzman bleef in de eindrangschikking slechts 1 punt achter op Mels. Opvallend in de uitslagen is het relatief grote aantal “ocs-sen”.

In zo’n veld is scherp starten kennelijk een “must” en worden risico’s genomen.

De Friese zeilers (met 11 boten toch een aardig continent) deden het eigenlijk maar matig. Jacobus was de beste met een 22ste plek. Ook Hotze (25ste), Jan van Amerongen (30ste), Luut (33ste), Onno Yntema (35ste) scoorden in de bovenste helft van de 78 gestarte schepen. Moeten we hier in Friesland toch nog harder gaan trainen.

In de uitslagen viel het niet starten van Henk Mik en Jan Hordijk op. Wel inschrijven en niet starten komt regelmatig voor, maar niet bij deze zeilers. Vandaag hoorde ik de reden; een Tjech was op de heenweg achterop de dubbeltrailer die achter de camper van Jan hing, gereden. De boot van Henk is total loss. Maar ook de camper en de boot van Jan waren niet schadevrij.

Ach, als je met zijn allen 200.000 kilometer (80 x 2.500 kilometer) gaat rijden, wordt de kans dat er een ongelukje gebeurt, wel wat groter.

Op de Hiswa te Water vertelde Martin Baas me, dat het Euro-evenement onder prachtige weersomstandigheden vervaren is. We hebben in 2010 nu Nederlandse winnaars bij de Nederlandse Kampioenschappen, de Duitse Kampioenschappen en de Euro. Onze oosterburen moeten aan de bak. Ik neem aan dat er nog een verslag van deze jubileum wedstrijden op de IOU-website of de speciale Euro-blog zal komen.

PS.

Na het schrijven van bovenstaande tekst ontving ik van Luut een verslag van zijn reis naar / belevenissen in Como.

Ik zal dat als extra bijlage met deze Nieuwsbrief meesturen. Lezenswaardig !!!

2. Langweer

Een deel van de Friese thuisblijvers startte het afgelopen weekend in Langweer. Leuke wedstrijden; erg gezellig. Prima faciliteiten. We zouden deze wedstrijden eigenlijk elk jaar in ons programma (lokale wedstrijden) op moeten nemen.

Helaas werkte het weer niet mee; zeker zondagmiddag woei het straf (eigenlijk te hard). De 4 wedstrijden werden gewonnen door achtereenvolgens: Klaas Doevendans, Anton Wachter, Pier Thomas Meintema en Mark Bosma.

Anton bleek overall op het nippertje eerste geworden te zijn. Eindelijk mijn naam op een obscure wisselbeker.

3. Jan Tekstra haalt uit in het Kruis van Heeg.

Tekst aangeleverd door Jan Tekstra.

Mijn eerste jaar in de O-jol heeft er in ieder geval toe geleid dat ik afgelopen zaterdag met mijn meisje en onze oudste zoon het beroemde en beruchte Kruis Van Heeg heb gewonnen in een geleende Fox 22.

Alles over ons heen gehad in deze 4 uur durende race: dikke wind, schiftingen van 180 graden, onweer, windstilte en uiteindelijk een heerlijk zonnetje met een dikke 4.

Dank O-jol zeilers voor alle bruikbare tips. Mooi om te merken dat je toch veel leert in zo'n jaar en dat vooral omdat de O-jol een klasse is waar men veel (in ieder geval met beginners) deelt. Eerlijk is eerlijk; de concurrentie in de Fox was van een iets
ander niveau dan bij ons in de klasse........ahum....., maar toch: het
voelde fijn om eens vooraan te zeilen!

Proficiat Jan !!!!

4. Eenmansboten evenement in Zuidlaren.

Henk Mik belde me vandaag met het verzoek nog een extra oproep te doen voor deelname aan het eenmansbotenevenement a.s. weekend. Doe ik graag.

De weersvoorspellingen zijn zeer veelbelovend. Het merendeel van de Zuidlaarder O-jollen komt in alle geval aan de start. Dit is zo ongeveer de enige gelegenheid tegen hen te zeilen. Vloot Friesland looft een extra “vlootprijs” uit. Een soort van Groningen versus Friesland. Winnaar is de vloot (met minimaal 5 deelnemers) die de laagste gemiddelde score (in de eindrangschikking) realiseert. De wisselprijs is een fraaie houten kist (met O-jol embleem) met als inhoud een fles Berenburg. Deze wisselprijs mag (na graveren) volgend jaar met een lege fles weer worden ingeleverd.

5. Merkewedstrijden Grou.

De Koninklijke Watersportvereniging Frisia bestaat dit jaar 150 jaar. Tijd voor een feestje. Dat wordt gevierd in het weekend van 11 en 12 september. Begint met een receptie op vrijdag. Wordt vast gezellig. Zeker met de nieuwe trailerhelling en nu eindelijk de prijsuitreiking niet op het Starteiland (dat was altijd lastig voor zeilers die net hun boot op de trailer hadden gezet), maar nu in hun nieuwe onderkomen bij de helling. Wellicht moeten we dit jubileum extra luister geven door met een behoorlijk veld O-jollen aan de start te komen.

6. Herfstwedstrijden Goingaryp (=ranglijstwedstrijd).

In 2009 met ruim 60 boten het drukst bezochte O-jol evenement na ’t ONK op het Tjeukemeer (80). Ook dit jaar verwacht ik dat het aantal inschrijvers op Goingaryp zeker inschrijving op de Sneekweek (54) zal overtreffen.

Inschrijven via de IOU-website.

Het inschrijfgeld (€ 25,--) is inclusief koffie bij de melding in restaurant “De Klokkestoel” en een geplastificeerde baankaart. Vloot Friesland betaalt ook het liggeld van de O-jol (in het water of achter de slagboom) en sta-geld voor campers en tenten op het terrein van de jachthaven.

Zeilschool Garijp biedt op zaterdag avond een uitgebreid buffetdiner aan (voor

€ 15,--) en overnachtingsmogelijkheden en ontbijt (apart te boeken).

7. Resterende wedstrijdkalender.

September

04-05 Eenmansbotenevenement Zuidlaren

11-12 Merke Hardzeildagen (=jubileum!) Grou

18-19 Herfstwedstrijden Goingaryp

25-26 Sluitingswedstrijden Sneek

25-26 Wiedebokaal Belterwiede

Oktober

02-03 Biercup Belterwiede

09-10 O-jol finale Nieuwkoop

23-24 Herfstwedstrijden Sneek

November

27-28 Oliebollen Zuidlaren

Tot ziens op het water.

Anton Wachter

Vlootvoogd Friesland

 
< Vorige   Volgende >


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail