Nieuwsbrief 5 Nieuwkoop
Geschreven door Redactie   
zondag 23 oktober 2011

Verslag O-Jol finale 2011

2008, 2009, 2010, zonnetje, T-shirtje, lekker lopend windje. Dat waren kort gezegd de ingrediënten voor de O jol finale zoals ik die kende. Dus toen Hans van Beek mij vroeg om het vlootschap over te nemen en jaarlijks de O-jol finale te organiseren had ik daar wel oren naar. 2011, u raadt het al, weersvoorspelling: 85% kans op regen, hagel, onweersbuitje niet uit te sluiten en windkracht 5-6. Daar ben je lekker mee.

Gelukkig begon het programma dit jaar indoor. Herman en ik hadden tijdens de NK bekokstoofd dat het wel leuk zou zijn om met een feestje te beginnen in plaats van te eindigen, je kan het maar achter de rug hebben. Zo gezegd, zo gedaan: Herman regelt de muziek, ik de locatie en de inwendige mens. En zo startte de O-jol finale dit jaar al om 19.00 op vrijdag avond met een stevig Captains diner. Uit de overlevering heb ik begrepen dat een aantal O-jol zeilers voor de zekerheid toch maar een sateetje hebben genomen om te voorkomen dat andere zeilers de volgende dag van hun ‘drukkers’ zouden kunnen profiteren. Een mooi gezelschap van circa 25 man, aangevuld met a la carte gasten zorgden voor een volle Hollandse Leeuw. Na het eten was het de beurt aan Herman, Ank en de rest van de band LOL. Lekkere muziek man! Binnen de kortste keren zat de sfeer er goed in en na anderhalf setje kwamen de eerste beentjes van de vloer. Aan het eind werden er zelfs dames uitgenodigd om ‘tiet-to-tiet’ (cheek-2-cheek maar dan met een paar biertjes in de mik) te dansen. Petje af voor de oudere generaties, mijn categorie noemt dat nog netjes schuifelen. Ondertussen stroomde de Leeuw lekker vol en bleef het nog heel lang gezellig. Wederom van horen zeggen heb ik vernomen dat een niet nader te noemen persoon om 05.30 uur het licht uit heeft gedaan en het presteerde om de volgende dag toch weer fris en fruitig in het bootje te zitten. Chapeau zeggen we dan! Voor de meeste ging, waaronder mijn persoontje, het kaarsje tussen 2 en 3 uit. Wat ons betreft was dit een mooie start van een nieuwe traditie en gaan we dus in 2012 kijken of dit vrijdagavond evenement herhaald kan worden; reserveer de agenda maar alvast. LOL-band, bedankt!

Zaterdagochtend de echte start. Bij het ochtendgloren kwam ik nog een ietwat verdwaasde O-jol zeiler tegen die vroeg om een GULDEN (jaja, u leest het goed) voor de douche. Zeker een tijd geleden dat hij voor het laatst gedanst heeft.

Slecht weer en een pittig windje maar op het moment dat we moesten gaan starten was de bui net over en kon je jezelf scheren in de spiegel van de plas. Links en rechts werd om uitstel gevraagd maar de wedstrijdleiding was onverbiddelijk: starten met die handel. ’s Avonds een vent, ’s ochtends ook. Goed ingeschat, want nadat er nog een boei was vervangen nam de wind weer toe en kon het peloton uit de startblokken. Na de eerste race stond er voor iedereen een superlunch klaar, zoals vanouds geregeld door de Nieuwkoopse smeerdames. Daarna nog twee wedstrijden gevaren. Spullen opruimen en voorbereiden voor een kleine herhaling van de avond daarvoor maar dan op de club. Na de welbekende borrel stond om half zes een prima buffet klaar, verzorgd door Jan Rebel van de Hollandse Leeuw. Een paar man moesten aan de partytent gaan hangen tijdens een kleine windvlaag maar gelukkig bleven de garnalen in de paella pan liggen.

Met de buikjes vol konden er weer calorieën verbrand worden op het ritme van de soul muziek van zangeres Nathalie. Spetterend optreden met passende titels zoals bijvoorbeeld ‘ it’s raining man’. Nadat de festiviteiten in het clubhuis ten einde waren, kon een klein groepje het niet laten om toch nog een afzakkertje te halen in…. u raadt het al: de Hollandse Leeuw. Er is geen bewijsmateriaal maar de bovengenoemde persoon heeft op zaterdag (zondagochtend) weer als laatste het pand verlaten maar nu rond een uurtje of half drie.

Gelukkig startten we op zondag een uurtje later. De wind kwam nu uit het zuiden maar het weerbeeld was onveranderd slecht…. uitgezonderd de wind, die was er. De wedstrijdleiding had de startlijn ongeveer bij iemand in de tuin gelegd dus dat gaf een mooi spektakel. Twee starts voor de lunch, pittige regenbuien met bijbehorende windvlagen. In het voordewindse rak ‘gelukkig’ het eerste slachtoffer zodat Gijs en Stefan van de rescue niet voor niets twee dagen tot de naad toe nat geregend zijn (nogmaals dank mannen!). Ook de protest vlag werd gehesen maar blijkbaar is het onderweg weer opgelost want de fles wijn voor het eerst ingediende protest kon in de kast blijven. Het schouwspel kon vanuit de overkapte volgboot, die beschikbaar was gesteld door de firma Tatje en bestuurd werd door Koos ’t Hoen, door menig toeschouwer op

aangename manier bekeken worden. Na de lunch werd de zesde en laatste race gevaren en waren we keurig rond een uurtje of drie klaar met Ton op de Weegh als terechte winnaar. Het evenement werd afgesloten met de prijsuitreiking en voor iedereen was er sushi (mede mogelijk gemaakt door Sushi Ran en BuroSix, Six en Vincent bedankt!) en het welbekende borrelglaasje (inmiddels een collectoritem). De winnaars van de echte wedstrijd ontvingen allen een mooie sport zonnebril van Polaroid. Naast de standaard prijzen was er dit jaar ook voor het eerst een vlootklassement. De punten van de beste drie zeilers per vloot werden bij elkaar opgeteld om zo te bepalen welke vloot het beste was. Friesland, Rotterdam, Reeuwijk en Nieuwkoop voldeden ieder aan de eis van minimaal drie deelnemers. Gezien het feit dat het de eerste keer was hebben we dispensatie verleend aan de Spiegel en Zuid en deze gefuseerd zodat we vijf deelnemende vloten hadden. Reeuwijk heeft dit nieuwe klassement gewonnen. We vertrouwen erop dat de Spiegel en Zuid volgend jaar voldoende vlootleden afvaardigen om zelfstandig aan dit klassement deel te nemen. Daarna kon iedereen op tijd naar huis zodat zelfs de Friezen met het bordje op schoot naar Studio Sport hebben kunnen kijken.

De volgende prijzen zijn uitgereikt:

Winnaar van het afgelaste golfevenement: Jan Krom (enige inschrijver)

Party Animal: Erik Kiebert

Jongeren klassement: Wessel Kuik

Vlootprijs: Reeuwijk

Brons: Jan Krom

Zilver: Wessel Kuik

Goud: Ton op de Weegh

Tot slot wil ik ook via deze weg iedereen bedanken die op de één of andere manier heeft bijgedragen om dit weekend tot een succes te maken, van bardienst, wedstrijdleiding, smeerdames tot sponsors. Speciale dank voor Marius Janmaat (wedstrijd) en uiteraard Mak Vossenberg, steun en toeverlaat tijdens het hele weekend.

 
< Vorige   Volgende >


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail