Nieuwsbrief 9 Vloot Friesland
Geschreven door Redactie   
woensdag 27 juli 2011

Vloot Friesland IOU

Nieuwsbrief nr. 9 van 2011.

20 juli 2011

1. Woensdagavond trainingen.

De opkomst (en de organisatie) liep wat terug. Kan gebeuren.

Na een extra oproep, waren er op 6 juli niet minder dan 13 boten op het water. Maar geen trainer (blessure). Cock deed zijn best deze lacune in te vullen. Het was gezellig.

Maar … op 13 juli was het weer zo slecht (regen en wind) dat de training afgeblazen werd. Ook op 20 juli was er weinig belangstelling.

Persoonlijk geloof ik dat die trainingen zin hebben / druk bezocht worden in het begin van het seizoen (april / mei / half juni), maar dat, nadat na half juni er elk weekend grote wedstrijden vervaren worden, de noodzaak / de ratio achter deze trainingen geleidelijk aan verdwijnt. Ik raad mijn opvolger dan ook aan trainingen niet langer door te zetten dan tot half juni.

2. Palingvaren 2011 op Oudega 10 juli.

Hieronder een verslag van de winnaar Klaas Doevendans

Op zondag 10 juli hebben we alweer onze 4de “PALINGVAREN” wedstrijd verzeild.

Zoals altijd werden we weer zeer gastvrij ontvangen bij de familie De Haas uit Oudega-W.

Er hadden zich 17 inschrijvers aangemeld, net zoveel als vorig jaar. De opkomst van de dames viel een beetje tegen, maar het was daarentegen niet minder gezellig.

Nadat iedereen de koffie met grote krakelingen had genuttigd, kregen we uitleg over de route. Want…. zouden we drie korte wedstrijden gaan varen? Of ging het wedstrijdcomité toch voor de wedstrijd / toertocht zoals Hans al een keer had geopperd.

Na een slapeloze nacht van Hans was hij er uit. We gaan voor de toertocht, zei hij, omdat de windrichting zuidwest (3 bft) erg gunstig was voor een mooi lang kruisrak.

Vervolgens heeft onze wedstrijdleider Johan Klaver de startprocedure uitgelegd.

Start om 12.00 uur.

Nadat we met z’n allen waren gestart, moesten we eerst een bovenwindse boei ronden, om daarna vervolgens richting Flakke Brekken, Sânmar en Grute Gaastmar te kruisen. Vanaf de eerste bovenboei nam Hotze de leiding gevolgd door Jacobus, Anton, Onno, Bart en Klaas.

De charme van een wedstrijd toertocht is, dat wanneer je bij een splitsing komt, de vraag is moet ik hier nu rechts of links af!. Maar gelukkig wist Hotze waar we langs moesten zodat wij hem konden volgen. Na de Grutte Gaastmar hebben we onze tocht vervolgd richting Heegermeer om daar vervolgens om de Langehoekspolle te zeilen en te finishen op Het Piel bij Gaastmeer. De zeilpraam met onze dames aan boord fungeerde als finishschip en zij noteerden de volgende uitslag, Hotze, Klaas, Jacobus, Bart, Luut ………

Na een kleine pauze zijn we weer gestart vanuit Het Piel richting Langehoekspolle om daar een bovenboei te ronden en vervolgens scherp aan de wind door de Yntemasleat en de Korte Fliet te varen, om uiteindelijk voor de wind richting Oudega te koersen.

Jacobus ging als eerste om de boven boei gevolgd door Klaas, Bart, Anton, ……..

Met het onweer in aantocht zijn we toch gelukkig allemaal goed aangekomen in Oudega, al werden we onderweg wel getrakteerd op een fikse regenbui van anderhalf uur.

In de stromende regen zijn we dus gefinisht bij Oudega met als winnaar Klaas gevolgd door Bart en Jacobus.

Het was jammer dat we door de regen de paling binnen moesten opeten, maar het was daardoor zeker niet minder gezellig in huize De Haas. De “Gouden Zwaan” mag ik nu een jaar bewaren. Tweede t/m vijfde waren Bart, Jacobus, Luut en Anton. Ook voor hen waren er prijzen (palingen).

Met zeilersgroet,

Klaas Doevendans

NED561

3. IDM in Augsburg 14 – 17 juli).

Weinig Nederlandse deelnemers. Na de Duitse Kampioenschappen 3x achtereen gewonnen te hebben, vond Stefan de Vries het kennelijk welletjes en liet het verdedigen van de Nederlandse eer over aan anderen. Dat ging niet zo goed.

De beste Nederlander was “onze” Jan van Amerongen met een 10e plek overall..

In een veld van 65 boten scoorde hij in de eerste race een 56ste plaats (aftrekker, hij moest er even in komen) en in de laatste race een hele mooie 1ste plaats.

Het kampioenschap duurde Jan te kort. Hij kwam er steeds beter in.

4. Komende wedstrijden.

23 & 24 Juli; ZZ-week op Zuidlaren.

Een gezellig Gronings onderonsje; niet al te serieus. Geen idee over het aantal inschrijvers. Sommige verenigingen blijven problemen hebben met inschrijvingen via internet.

Maar ….. Tot op heden heb ik geen enkele O-jol zeiler uit Groningen aan de start gezien in Friesland. Waarom rijden wij dan naar Groningen?

Ik ga daar, als lid van Zuidlaren (lid van het protest - / wedstrijdcomité) overigens wel naar toe.

6 t/m/ 11 augustus: 76e Sneekweek.

Vlootschouw.

Jan Ten Hoeve had zich aangemeld om als O-jol vertegenwoordiger aan de Vlootschouw deel te nemen, maar bij het schrijven van deze Nieuwsbrief staat dat weer op losse schroeven. Liefhebbers?

Wedstrijd.

Ik ga er van uit dat het totaal aantal inschrijvers voor de Sneekweek zo rond de 40 zal liggen. We starten zo als gebruikelijk vroeg in de ochtend; als 3e of 4e klasse (achter de Finnjollen) en dus hebben we iets om achteraan te varen / in te halen. Dat is handig voor diegenen geen banenkaart aan boord hebben cq. die banenkaart erg ingewikkeld vinden.

Napraten.

Net als vorige jaren een oproep: laten we direct na de finish (zo rond 12.30 uur) effe bij elkaar komen op het starteiland (FF nakletsen) en pas daarna naar het moederschip, de KWS-helling of Goingarijp varen. Je kan natuurlijk ook om 16.00 uur naar het Starteiland komen, maar dan is er ander publiek en de meeste O-jol zeilers zijn dan elders.

Extra prijzen.

Als er meer dan 40 starters zijn op zaterdag / zondag (normaal de dagen met de meeste inschrijvers) zijn er toch slechts 7 KWS-prijzen. In dit geval (40+ inschrijvers) biedt Vloot Friesland 2 zilveren O-jollen aan voor de nummer 8 op zaterdag en de nummer 8 op zondag. (NB. Dit kan niet dezelfde zeiler zijn). Deze prijzen worden uitgereikt op de borrel op dinsdag.

Voor de deelnemers en belangstellenden: op dinsdag is er de traditionele O-jol borrel (gratis drank) vanaf 16.30 uur. Plaats: hoogst waarschijnlijk in de omgeving van het kielbotencentrum: de Roerkoning. Datum / tijd / sponsor wordt definitief bekend gemaakt (mondeling) door de vlootvoogd bij de start op dinsdag.

13 t/m 16 augustus: Euro Cup, Flensburg (grens Denemarken; 500 km van Leeuwarden).

Dat wordt haasten na de Sneekweek. Het aantal Friese inschrijvers loopt gestadig op.

20 t/m/ 24 augustus: Open Nederlandse Kampioenschappen op de Beulakker.

Ranglijstwedstrijd.

Ik ben tegenwoordig (na Paterswolde, Zomerwedstrijden, Workum) wat voorzichtig met het geven van “aanbevelingen”, maar bij dit evenement zou m.i. eigenlijk een heel groot deel van vloot Friesland acte de presence moeten geven. 100 boten aan de start ???

27 & 28 augustus: Langweer

Na alle grote evenementen (Sneekweek, Euro Cup en ONK) eindelijk weer eens een rustig, typisch Fries evenement. Er staat een uiterst fraaie wisselbeker (een zilveren Langweerder zwaan) op het spel. Aangezien ik deze wisselprijs vorig jaar gewonnen heb (in 2009: Mark Bosma), zal ik daar hoogstwaarschijnlijk wel starten. Aanrader.

3 & 4 september: 1 –mans wedstrijden Zuidlaren

10 & 11 september: Merke wedstrijden in Grou

17 & 18 september: Ranglijst wedstrijden Goinggaryp.

Over de laatste wedstrijden volgen in een komende Nieuwsbrief nadere details.

MVG

Anton Wachter

Vlootvoogd Friesland

 
< Vorige   Volgende >


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail