Nieuwsbrief 8 Vloot Friesland
Geschreven door Redactie   
dinsdag 28 juni 2011

Vloot Friesland IOU

Nieuwsbrief nr. 8 van 2011.

26 juni 2011

1. Pinkster driedaagse op Grou (11 & 12 juni).

15 O-jollen ingeschreven, maar door diverse omstandigheden waren er meestal slechts ongeveer 10 boten aan de start. Beetje rare wedstrijden. Wisselende omstandigheden. Soms een drijfpartij, gevolgd door vlagen met windkracht 5. Dan weer een sterk draaiende wind; met schiftingen in het kruisrak van 25%. Als je dan aan de verkeerde kant zit, kun je het schudden. Deze wisselende omstandigheden maakten dat de eerste 4 wedstrijden door 4 verschillende zeilers gewonnen werden. De laatste dag maakte Luut aan alle onzekerheid een eind door 2 keer fraai te winnen. Overall werd Onno Yntema 2e, Cock 3e, Anton 4e.

Toervaarders.

Je kan je er over opwinden (heeft heel weinig zin), vertwijfeld naar het hoofd grijpen of het beschouwen als “colour locale” en er om lachen.

Maar het vaargedrag van allerlei toer- (meest motor)jachten is soms te gek voor woorden. Doorgaans is het geen opzet, maar puur onbegrip.

Ze begrijpen kennelijk niet, dat die 12 identieke bootjes dicht bij elkaar, allemaal scherp aan de wind (in nauw vaarwater) een wedstrijd aan het varen zijn. En ze begrijpen ook niet dat er met een zeekasteel van 16 meter lang, 4 meter hoog, op 5 meter aan loef langzaam voorbij varen, die wedstrijd beïnvloedt. Zo’n bak vangt veel wind. Pure dommigheid.

Ook zware hekgolven trekken door de Tynje (nauw vaarwater) waar O-jollen in volle plané doorheen scheuren, lijdt tot spectaculaire momenten. Doeke en Jacobus gingen over de kop in dezelfde hekgolf van zo’n nitwit. Ik zou nog een aantal andere voorvallen kunnen melden. Hoe bedoelt u “stuurboordwal houden”? Te dom voor woorden.

Is hier niets aan te doen?

Op 2e Pinksterdag wordt ook de Fiets-Elfstedentocht gereden. Dan zijn er op elk kruispunt in de route politie of verkeersregelaars aanwezig. Vragen om permanente aanwezigheid van waterpolitie in de Tynje gaat waarschijnlijk te ver. Maar zou de wedstrijdgevende vereniging (met toestemming van de waterpolitie) misschien met een dikke RIB met zwaailicht, 2 stevige donker geklede “officials” en een “loudhailer” die motorjachten, vooral in de Tynje, tot behoorlijk vaargedrag kunnen brengen?

Zij overtreden de regels, niet de zeilers. Een, op een wat onhandige plek stilliggend of heel langzaam varend jacht, wordt door ons zeilers wel ontweken. Dat is geen probleem, maar een motorjacht dat een compleet veld in tweeën hakt, of gevaar creëert, door zware golven te trekken en/of niet stuurboordwal te houden, overtreedt regels vastgelegd in het Binnenvaart Politie Reglement (BPR). Daar zou je ze op kunnen wijzen.

Anders moeten we volgend jaar maar op de Wijde Ie starten (zeker bij ZO, Z, of ZW-wind). Dan maar geen “Slag om de Tynje” waarbij in de eerste kilometer de uitslag van de race grotendeels wordt bepaald. De finish kan dan prima op het Pikmeer plaats vinden.

2. NNWB-kampioenschappen op Paterswolde (18 & 19 juni).

Veel wind op zaterdag en te veel wind (30 knopen) op zondag. Mede dankzij de afwezigheid van een aantal sterke Friese zeilers, mag ik me nu NNWB-Kampioen noemen. Overigens heeft Mark Bosma het me niet gemakkelijk gemaakt. Het was hard werken. Gelukkig dit weekend niet gezwommen, dus de bijnaam “bademeister” gaat voorlopig weer aan me voorbij.

Fraaie foto’s op www.WVDTP.nl

3. Ranglijstwedstrijden op Workum (25 & 26 juni)

Er kwamen uiteindelijk 22 boten op het water in dit “weekend der tegenstellingen”.

Aantal iets tegenvallend, maar de kwaliteit van dit veld was wel erg hoog.

Op zaterdag stond er een hele dikke wind (gemiddeld 20 knopen met enkele vlagen tot 25) uit het Westen. Dus heftige golven. In overleg met het wedstrijdcomité (en een aantal zeilers) was afgesproken dat bij gemiddeld 23 knopen wind niet meer gezeild zou worden. We zaten op het randje. Ik denk dat die grens van 23 knopen gemiddeld nog zo slecht niet is en ook in de toekomst te gebruiken. Er was nu al wat schade aan de uitrusting (grondblok, onderlijk, etc.) en ook sommige zeilers vonden het te veel.

Maar ….

Een aantal toppers kon met deze omstandigheden prima overweg. De overmacht van Herman van Eijk op zaterdag was indrukwekkend (3x 1). Ook Wessel Kuik, Henk de Groot, Max Blom en Luut de Zee deden het uitstekend. Dat 1x per jaar scheuren op groot water met veel wind hoort er eigenlijk in een seizoen ook bij. Het is niet mijn liefhebberij, maar toch.

Op zondag was alles anders; Caribische omstandigheden; stralende zon, de eerste wedstrijd een licht briesje, tweede wedstrijd al iets meer en daarna een mooi lopend windje.

Helaas kwamen een aantal zeilers niet meer aan de start om van dit heerlijke zeilweer te genieten. De resultaten werden met dit lichte weer wisselvalliger; Wessel scoorde in de eerste race 13e in een veld van 17; Henk en Max een 13e en respectievelijk een 14e in de tweede race en Jan ten Hoeve (na een 2e en 3e plek in de eerste 2 races) een 13e in de laatste race. Ook de score van Luut (11, 11, 7) was niet indrukwekkend. Herman liet, met 2 eerste plaatsen, zien dat hij ook met deze geheel andere omstandigheden goed overweg kon. Jan Willem vd Hondel toonde met 3, 1, 9 alsnog zijn klasse.

Einduitslag: 1. Herman van Eijk, 2 Wessel kuik, 3 Henk de Groot, 4 Max Blom, 5 Luut de Zee. Klaas de Boer (6e overall) ontving de Gouwe Ouwe prijs.

Voor de totaal uitslag: zie de IOU-website.

4. Zomerwedstrijden Sneek.

Tegelijkertijd met de ranglijstwedstrijden op Workum, voeren een aantal “ aan Sneek gebonden (kinderen in de Flits?) O-jolzeilers” de zomerwedstrijden op Sneek.

Ook dit is een “tegenstelling”.

Binnen de O-jol gemeenschap is het usance geen lokale wedstrijden te organiseren tegenover een ranglijstwedstrijd (waar ook in het land). Dit weekend hadden we een ranglijstwedstrijd in Workum en tegelijkertijd lokale wedstrijden in Sneek. NB. Allebei in Friesland. De IOU en/of de vlootvoogd kan de KWS niet verbieden om de Zomerwedstrijden open te stellen voor inschrijving voor O-jollen. Ook kan (en wil) de vlootvoogd individuele zeilers niet voorschrijven waar en op welk weekend ze wedstrijd gaan varen. Dat zou echt te ver gaan. Maar ……

Deze inschrijving (en deelname) deed zeer. Van een aantal al langer meelopende O-jol zeilers (waaronder oud (assistent) vlootvoogden) had ik dit niet verwacht. Zij kennen de ongeschreven regels. Van mij wordt / werd verwacht enige sturing te geven aan de O-jol activiteiten van vloot Friesland. Ik treed zeer democratisch op. Houd me aan gemaakte afspraken. Maar …….

Slechts 7 inschrijvers op Paterswolde en nu 13 deelnemers op Sneek tegenover de ranglijstwedstrijd in Workum maken me duidelijk dat ik kennelijk erg slecht communiceer / slecht over kom en/of dat leden van vloot Friesland zich niet wensen te conformeren aan besluiten genomen door de vergadering van vloot Friesland in maart dit voorjaar. t.a.v. wedstrijdagenda.

De positie van vlootvoogd Friesland is derhalve vacant.

Ik maak het seizoen (met enige reserve) af, maar ben komend voorjaar niet herkiesbaar.

Uitslag zomerwedstrijden; Klaas Weisenbach won. Het wordt tijd dat hij de competitie met de top 10 aan gaat.

5. Komende wedstrijden.

2 & 3 juli: Vrijbuiter, Loosdrecht.

Ranglijst wedstrijd.

Mogelijke ontmoeting tussen enkele Friese toppers en de tot nu toe machtige westerlingen.

10 juli; Palingvaren, Oudega.

Op verzoek van H. de Haas wordt dit een toertocht / lange afstand wedstrijd.

Details / wedstrijdbepalingen / inschrijven / betalingen via H. de Haas

14 t/m 17 juli: Open Duitse Kampioenschappen in Augsburg (825 km van Leeuwarden).

Ranglijstwedstrijd.

Een klein aantal Friese zeilers gaat daar wellicht naar toe.

Cock v/d Leden stelt voor om voor de thuisblijvers dit weekend (zondag?) onofficiële wedstrijdjes te organiseren op Sneek. Belangstelling?

We zouden een zelfde actie kunnen ondernemen op 30 en/of 31 juli. Ook dan zijn er geen andere wedstrijden. Svp reacties naar Cock van der Leden. Zie ook Sportplanner.

23 & 24 Juli; ZZ-week op Zuidlaren.

Een gezellig onderonsje; niet al te serieus. Weekje rust voor de toppers?

Maar ….. Tot op heden heb ik geen enkele O-jol zeiler uit Groningen in Friesland aan de start gezien. Waarom rijden wij dan naar Groningen? Ik ga daar, als lid van Zuidlaren, overigens wel naar toe.

Ik ga voor de “Paterswolde / zomerwedstrijden experience”; weinig tegenstand.

6 t/m/ 11 augustus: 76e Sneekweek.

Omdat de Olympiajol dit jaar 75 jaar bestaat (volgens het Watersport Verbond) worden we uitgenodigd om dit jaar met 5 boten deel te nemen aan de vlootschouw op de avond voorafgaand aan de Sneekweek.

Nu was het in vorige jaren al lastig om 1 vrijwilliger te vinden, en dus ….. ??

Of is het juist wel lollig / gezellig om met RIB en 5 O-jollen acte de présence te geven? De KWS wil het graag. Dus KWS-leden (Sneekzeilers) voelt u zich aangesproken?

Persoonlijk zal ik daar wel aanwezig zijn, maar met een “solar (PV) sportboot”. Ik kan deze happening dus voor de O-jol niet organiseren.

13 t/m 16 augustus: Euro Cup, Flensburg (grens Denemarken; 500 km van Leeuwarden).

Ranglijstwedstrijd. Dat wordt haasten na de Sneekweek. De afsluitende wedstrijd van de SKS-skûtsjes op Sneek moet je dan missen.

20 t/m/ 24 augustus: Open Nederlandse Kampioenschappen op de Beulakker.

Ranglijstwedstrijd.

Details volgen. Maar, nu al wel in de agenda zetten. Hier moet toch bijna heel vloot Friesland acte de presence geven. Bijna 100 boten aan de start ???

MVG

Anton Wachter

Vlootvoogd Friesland

 
< Vorige   Volgende >


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail