Mooie trainingsdagen op Nieuwkoop
Geschreven door Redactie   
maandag 04 april 2011
Elf boten gingen te water voor de training door Stefan de Vries op 2 en 3 april in Nieuwkoop. Nuttig en leerzaam is een training aan het begin van het seizoen altijd. En Stefan kon natuurlijk met zijn O-jol palmares nog meer toevoegen dan een andere professionele trainer. Hij klom vanuit de rubberboot dan ook in verschillende boten om de trim aan te scherpen. Heel nuttig! De groep was dus mooi groot en gelukkig was Ton op de Weegh bereid om van deelnemer medetrainer te worden. Leuk ook om de uitwisseling van visies te horen tussen deze beide top O-jol zeilers: respectvol want er is geen unieke waarheid, alleen jouw waarheid. En die ontwikkel je door gewoon veel te kijken, te trainen en blijven zoeken.

De zaterdag woei het een stevige vier en dat leverde na afloop een wat uitgebluste groep mannen op leeftijd maar zo was het bier welverdiend. Het valt niet mee, zo begin april maar hier wordt de voorsprong hopelijk wel gepakt! Uit piëteit en zelfbescherming alleen de vermelding dat in dit trainingsgeweld boten omsloegen, niet wie.

Die eerste dag was vooral gericht op oriëntatie op de ton en bootbehandeling bij het ronden. Voorbereiding en dus klaar zijn voor het ronden is de kunst. Voor de benedenton de schoot en andere lijnen klaarleggen, cunningham-hole + halshoek los, lijstag los, romp laten sturen (hangen en gewicht naar achter) en schoot meevieren. Dan mooi strak met snelheid de ton afsturen, voorstag aan, nieuwe lijstag los en dan, als laatste het zwaard omhoog. Bij de boventon, in omgekeerde volgorde weer hetzelfde om op tijd klaar te zijn voor die mooie strakke ronding. De schoot met lange halen aantrekken door je armen volledig te strekken. En vooral ook, met de draai mee en niet op kracht. En vergeet niet tijdens het rak altijd zicht te houden op de ton, daar ging het immers om!
Stefan slaagde er goed in om de meesten in de groep weer bewust onbekwaam te krijgen: je weet het allemaal wel maar het komt aan op de uitvoering dus oefenen en perfectioneren. Immers, winnaars zijn werkers, zo is het altijd….

De zondag bleef gelukkig droog maar er was weinig wind. Dus: de roll tack, start voorbereiding en het tactisch plan voor het eerste rak. Stefan deed een –indrukkende- roll tack voor. Al tackend en ergo, pompend zo door het veld heen: daar konden de meesten nog een puntje aan zuigen! Benen uiteen en druk op je voeten, vervolgens weinig maar effectief en soepel bewegen. De ‘truc’ is maximale druk opbouwen door de schroom af te schudden en het geheel te blijven intrainen. Verder veel aandacht om voor de start de windpatronen te zoeken en vervolgens vast te houden aan je plan. Meevaren met de groep uit het windgebied blijft niet verstandig. Even doorbijten door achter een bootje weg te tacken naar waar jij de wind ziet is dat wel. Simpel maar de les zit niet altijd in nieuwe dingen leren maar in het bereiken van een hoger niveau van uitvoering . Er werden dus veel startjes gemaakt. En men kon concluderen dat de startregels vaak worden vergeten: wel gemoedelijk maar minder productief. In de training mag dat mes ook in het dek en in de wedstrijd hoort een protest er nu eenmaal bij. Je blijft ook zeilvrienden als je die vlag -terecht- wel hijst.

Als nieuweling in de O-jol, beslist tijdens de HISWA, gelijk een Duits bootje gekocht en proberen mee te trainen, waren deze dagen voor mij een goede introductie binnen een mooie klasse met een stevig zeilniveau. Het is geen simpel schip maar wat zeilt het lekker! En mooi om te zien dat op de zondag een 70+’er de rest van het veld zijn spiegel nog kon laten zien. Bravo voor Michiels les dat leeftijd meer kan zijn dan een excuus! Ook de organisator van de dagen, Jan-Willem Scheerder die goed bezig was met zijn nieuwe boot, wordt bedankt: het was niet alleen productief maar ook nog gezellig.

Thies B.




 
< Vorige   Volgende >


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail