Nieuwsbrief 6, vloot Friesland
Geschreven door Redactie   
vrijdag 11 juni 2010
Nieuwsbrief 6, vloot Friesland
1. Paterswolde.
De wedstrijden op Paterswolde gingen (jammer voor Geert Kloetstra) wegens gebrek aan inschrijvingen niet door.

Geen enkele O-jol-zeiler uit Zuidlaren (dat ligt tenslotte om de hoek) had ingeschreven. Maar, eerlijk, ook de inschrijving uit Friesland viel tegen. Misschien dat mijn negatieve ervaring (sloepje gestolen op parkeerterrein) toch nog een beetje meespeelt.


6 juni.

2. Training woensdag 2 juni.

Deze week werden voor het eerst de woensdagavondtrainingen van de KWS georganiseerd voor alle erkende wedstrijdklassen. De opkomst bij de grote KWS?

12 O-jollen, 2 Spankers en 1 Pampus.

Het was overigens best gezellig. Zeker toen bleek dat de hoofdprijs (Jan ten Hoeve in weer een supersnelle Duitse boot) een tray gekoeld bier bleek te zijn.

Volgende week weer. Nu met de eerste start precies om 19.00 uur (geen palaver) en, als het weer meewerkt, 3 wedstrijden. Het bespaart vloot Friesland de huur van een RIB. We gaan hiermee tot eind juli door.

De Cocktail cup, zondag 6 juni.

Tja ….. dat was toch wel jammer. Om 15.00 uur stond er heel erg weinig wind en windguru had buien (+onweer en windstoten) voorspeld. Dus hebben we (de zeilers en de dames) een uiterst gezellig tochtje gemaakt in de grote sloep van Cock van der Leden. Biertje, wit wijntje, lekker kletsen over zeilen, sterke verhalen. Toen het rond 17.00 uur zachtjes begon te regenen was het tijd voor bitterballen op het Starteiland, gevolgd door een prima diner. Goede gesprekken; goede sfeer. Zeilen is leuker, maar ………. Dit was zeker niet verkeerd.

We proberen het gewoon opnieuw op 1 augustus. Zie bijgevoegde aangepaste wedstrijdkalender vanuit een Fries perspectief.

NNWB-kampioenschappen

Die gaan voor de O-jollen definitief niet door. Uw vlootvoogd zal met de desbetreffende bestuurderen in overleg treden over de vraag of er voor 2011 niet een groot (ranglijst waardig) Open Noordelijk Kampioenschap voor de O-jollen georganiseerd kan worden.

De organisatie doen we zelf wel; het gaat om het plekje op de kalender (niet samenvallend met andere gevestigde ranglijstwedstrijden) en de formele toestemming er een noordelijk kampioenschap (met officiële kampioenswimpel) van te mogen maken.

Spiegel (=ranglijst) op 12 en 13 juni.

Naar verwachting gaat er een grote, zware Friese delegatie naar deze ranglijstwedstrijd. Qua sfeer en gastvrijheid zit het altijd wel goed op de Spiegel. Met wat wind belooft het een heel spannende strijd te worden. Revanche van de Hollanders voor de ZZ-cup? Zou zo maar kunnen. Luut, Jacobus en ……… zijn er klaar voor.

Makkum; 19 en 20 juni.

Dit jaar is Makkum de enige wedstrijd in Nederland voor O-jollen op echt groot water

Vanuit het Westen hebben Jan-Willem van de Hondel en Henk de Groot al aangeven te starten. Vanmiddag, tijdens de Coctail Cup bleek ook de belangstelling bij de Friese zeilers groot. Jan ten Hoeve komt zeker. Anderen zijn naar alle waarschijnlijkheid: Onno Yntema (met zijn nieuwe super Bergner), Maarten de Groot, Jan van Amerongen, Hans de Haas, Cock van der Leeden en diverse anderen.

Makkum is een beleving; gezellige vereniging, prima clubhuis, goede kampeer - / overnachtingsmogelijkheden en groot water. Inschrijven graag bij Anton: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . Graag zo snel mogelijk!

Ik verwacht minimaal 15 boten; met daarbij 5 zeilers uit de Nederlandse top 10.

Ik zal in elk geval de organisatie van MAKKUM laten weten dat we er aan komen.

ONK Braasem; 23 – 27 juni.

De inschrijvingen lopen snel op. En zo hoort het ook. De ONK missen kan eigenlijk niet.

Algemeen.

De sfeer binnen de Friese O-jol vloot is opperbest te noemen. Goede deelname aan de trainingen en de lokale wedstrijden. Strijd. Een aantal veelbelovende nieuwe O-jolzeilers hebben zich gemeld, zoals Pier Thomas Meintema (doet meer dan leuk mee als er wat wind staat) en nu ook Onno Yntema. Hij heeft vorige week in Duitsland een 1 jaar oude Bergner (nieuwste uitvoering, geen stootlijst, full polyester / sandwich) gekocht. Onno is een “betuft” (=moeilijk Fries woord) wedstrijdzeiler, meerdere kampioenschappen.

Het benoemen van de “top 5” O-jol-zeilers uit Friesland wordt lastig; er zijn te veel kandidaten; elk met hun eigen specialiteit. Op de lokale wedstrijden ligt het veld na een uur zeilen doorgaans erg dicht bij elkaar. Knokpartijen om de 8ste en 9e plaats zijn regel. En zo moet het ook.

Er staan nog een aantal goede, bewezen wedstrijdschepen te koop. Ik noem bijv. de 503, de 522, de 525 en de 544. Prijzen zo ongeveer tussen de € 5500 en € 6500.

Prachtige instapmodellen. Een absolute topzeiler wordt er zo maar kampioen mee. Gemiddelde zeilers kunnen in deze boten goed meekomen. Potentiële kopers kunnen proefvaren op de woensdagavonden (mits minder dan windkracht 5). Voor verdere info: zie de IOU-website.

Tot ziens op de Spiegel.

MVG

Anton Wachter

 
< Vorige   Volgende >


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail