De grote kampioenschappen liggen nu achter ons….



Nieuwsfoto: 

De spieren moeten nog even bijkomen. Het was een mooi en vooral ook bijzonder ONK door onze deelname aan de DL ODC in Medemblik. De meerderheid van de maar liefst bijna 60 Olympiajolzeilers vond het prachtig. Knallen op die nooit aflatende golven en genietend rond het Regattacentrum tussen de ruim 400 boten en bemanningen. Mooie sociale activiteiten en goede onderlinge sfeer in deze bijzondere omgeving.

De setting was dus speciaal en mooi om eens deel van uit te maken. En ook uitstekend om juist daar onze Olympiajol eens te laten zien. Een mooi platform voor de zeilers en de klasse! Veel vermoeide maar tevreden gezichten dus. Ook onze Duitse vrienden genoten met volle teugen, voor hen was dit ook bijzonder.

Iedereen blij? Dat is natuurlijk nooit het geval. Want het was ook pittig, die golven en alle drukte op de slipway. Anders dan anders. En juist omdat het anders was zullen we zeker met jullie de plussen en minnen evalueren.

Maar al met al was het een bijzondere uitvoering van de ONK in ons tachtigjarige bestaan. Met een uitstekend podium. Stefan kreeg het niet cadeau, ook al was hij het meest vertrouwd met dit water. Hij won weer terecht en met kop en schouders. De eerste zeiler in de geschiedenis die de IDM, EURO én ONK wint in één seizoen. We kunnen dus voor het eerst van een ‘Grand Slam’ titel spreken. Daarnaast was het, meen ik, al weer zijn elfde titel in de Olympiajol. Het begint een unieke reeks te worden en toch nog een ‘young rider’!

En de tweede plaats was ook zeer terecht voor een O-joller onder de veertig jaar: niemand kon tippen aan Wessel. Duidelijk was aan zijn manier van varen te zien dat ook hij niet voor het eerst hier kwam. De derde plek kon naar velen gaan maar zwarte vlaggen, strafrondjes, gebroken neerhouder en roer schakelde menig vijftiger uit. Maar niet good old Jan Willem van den Hondel! Sterk podium dus maar het was een ook sterk deelnemers veld. En een diepe buiging voor de masters die drie dagen lang het gebeuk van de golven hebben doorstaan.

Kampioen van 1966 wordt geholpen door Kampioen van 2016! Zeilt Stefan over 50 jaar ook nog mee?Jan Krom, kampioen van 1966 wordt geholpen door Kampioen van 2016! Zeilt Stefan over 50 jaar ook nog mee?

Eerst Como daarna Medemblik: rond de tachtig en rond de zestig deelnemers. Het IOU Nederland bestuur was ietwat overbelast maar leeft nog. Veel harde strijd op goed niveau in de kopgroep en ook verder achter in het veld. Een hoop plezier en gezelligheid op de wal al of niet tijdens de vele sociale activiteiten die bij deze evenementen horen. Bijna allemaal blije gezichten van tevreden mannen (en natuurlijk Janny met de NED 575!).

We vinden het allemaal wel eens normaal maar onze klasse staat er uitstekend voor: gezond, actief, gezellige sfeer én grote velden. Bij het KNWV sprak men ook al over één van de meest gezonde klassen in Nederland. Dat mogen we koesteren!

En bijna was dat lastig geworden. De kosten lagen bepaald niet laag door vooral Como. Maar het lukte toch dank zij de medewerking van Bouwinfosys, Meuva Demontage, Magic Marine, Breur.nl, Perris Monte Carlo en Houbigant Paris, Vorem, Bram Ladage, Burau Six en al andere betrokken sponsors. Sponsoren waar wij als zeilers erg blij mee zijn en die we veel dankbaarheid verschuldigd zijn! Binnenkort is het financiële plaatje helemaal helder maar het lijkt erop dat het allemaal keurig kosten dekkend heeft kunnen verlopen.

En nu het echte na-seizoen: de Biercup, de Finale waarna Oliebollen wedstrijd, de Boterletter, die fraaie Eiscup in Essen staan voor de deur. En, de eerste zondag in het nieuwe jaar weer de Openingssprint wedstrijden op de Spiegel.
Het houdt nooit op! En gelukkig maar: het is een prachtig sport in een fantastische klasse!