Geschiedenis van de O-jolAls je de bijlage opent dan stap je in de rijke geschiedenis van Olympiajol.
Door velen wordt hij aangeduid als ‘de moderne klassieker’.
Dat ‘modern’ komt omdat de Olympiajol ook in deze tijd een grote aantrekkingskracht uitoefent op grote groepen hedendaagse generatie wedstrijdzeilers.
Bijna elk weekend strijdt er ergens in Nederland een grote vloot Olympiajollen om de eer van beste wedstrijdzeiler van dat moment.
De boot heeft zich door de jaren goed aangepast aan de wensen van huidige zeilers en de kansen benut die nieuwe technieken boden.
Het klassieke heeft voor een deel te maken met de klassieke mooie romp vorm, maar zeker ook met de rijke historie van de Olympiajol. Een geschiedenis die begint in 1932 en vele hoogtepunten kent.
In de Olympiajol behaalde Daan Kachgelland voor Nederland op de Olympische Spelen in 1936 Olympische een gouden medaille (en afgezien van windsurfen) tot op heden ook de laatste gouden zeil medaille.
Daarna heeft de klasse veel ontwikkelingen doorgemaakt.
Bij het 40-jarig jubileum is er een boek geschreven met geschiedenis feiten. Deze tijd vraagt om digitale ontsluiting van alle interessante wetenswaardigheden.
De IOU was dan ook heel blij met het aanbod van Toon Neijman, zelf bezitter van een oude houten O-jol, om de geschiedenis eens goed af te stoffen, te valideren en opnieuw vorm te geven.
De bijlage geeft een heel goed en boeiend beeld van de periode 1932 t/m 1970. In de toekomst volgen nog een aanvulling over de recente geschiedenis, nog meer over de bouwers en ook nog leuke verhalen over Daan Kagchelland.
De klasse is ook, met de hulp van Toon, voorzichtig begonnen met het opzetten van een historisch botenbank waarin zo goed mogelijk is bijgehouden wie welke boten in het verleden bezeten en gevaren heeft.
Wij hopen dat je geniet van deze geschiedenis en dat het je enthousiasme voor de mooie Olympiajol verder vergroot.
Mocht je opmerkingen of suggesties hebben laat het dan weten aan Toon Neijman. E-mail adres: info@dedeining.nl

BijlageGrootte
Historie.pdf4.89 MB