Nieuwsbrief Vloot Friesland 15 april
Geschreven door Redactie   
maandag 16 april 2012

1. Het Trainingsweekend.

Wat een mooi weekend.

In alle eerlijkheid;  ik zag er tegen op. Zat niet goed in mijn vel.

Ik had uiteraard het volste vertrouwen in  mijn mede-organisatoren: Cock v/d Leden (verantwoordelijk voor het gebeuren op het water) en Joop Feenstra (verantwoordelijk voor de catering), maar toch …….voorspelling windkracht 4-6.  Ik had mijn twijfels over het weer, over de deelname, de organisatie,  mijn trim;  mast / zeil combinatie en mijn conditie.

Maar het maakte  allemaal niet uit. Alles liep soepel. Het was een super weekend.

De omstandigheden waren perfect;  op zaterdag een licht windje; heerlijk om te beginnen (mijn boot kwam rechtstreeks uit de winterberging) en zondag een heel stevige bries (zo’n 16 knoop in de ochtend en een dikke 22 knoop in de middag). Een mooie opbouw. Alles klopte.

Koen van Esch was een inspirerende trainer; anders dan bijv.  Jan ten Hoeve of Stefan de Vries. Niet absoluut beter, maar wel anders; andere accenten, andere aanpak. “Verandering van spijs doet eten” De nieuw aangeboden kennis werd gretig opgenomen. Gevreten. Interessante discussies.  Heel positief.

Met 16 boten waren er 3 Rib’s ter beschikking. Zaterdag was die “rescue capaciteit” niet echt nodig, maar zondag ging er toch een aantal boten ondersteboven.  Met een lucht- en water temperatuur van rond de 8 graden, is het toch wel “lekker”  als er binnen de minuut een Rib naast je ligt om je overeind te helpen (de mast uit de blub te trekken). Veiligheid voor alles. En dat terwijl de training gewoon door gaat. Speciale dank hier richting de familie Weissenbach.

De (relatieve) nieuwkomers; Sybrand Vochteloo  (502) en Marc Tichelaar (570) zijn dit weekend heel veel wijzer geworden op O-jol gebied. IK denk dat ze goed zijn opgevangen en gewaardeerde leden van de club zullen worden. Sybrand ging op zondag vroeg in de middag om, maar voer daarna wel alle oefeningen en de trainingswedstrijd uit. Niet kapot te krijgen. Klasse.  Marc (oud Finn-zeiler) ging in de trainingen erg hard. Indrukwekkend. Maar de diverse oefenwedstrijden werden toch gewonnen door  oudgedienden als: ondergetekende, Jan van Amerongen, Pier Thomas Meintema (2x) en Luut de Zee. Klaas Weissenbach zat er (soms zeilend in de boot van Onno Yntema) vaak dicht bij.

Jan Tekstra zeilde in het oude houten bootje van Jan ten Hoeve met een “experimenteel” zeiltje. Op zaterdag was de bootsnelheid indrukwekkend. Op zondag, met aanzienlijk meer wind, ging het wat minder. Uitgezocht moet worden of dat lag aan Jan (78 kilo), aan het zeiltje, of aan het soms luid krakende bootje. 

Eindklassement.

Jan van Amerongen stond na de zaterdag met 2,1,3 op kop in het tussenklassement, net voor ondergetekende met 1, 3, 6. Maar helaas hadden de trainers geen scores bijgehouden. Op zondag trok Jan het grondblok uit zijn boot en was dus verder kansloos. Wel scoorde Jan op zondag nog een knappe 2e plek in de 630 (ik was effe moe en liet Jan in mijn boot zeilen) achter Luut en een “DLM” (deed leuk mee) in de krakende boot van Jan Tekstra. Conclusie; er was geen einduitslag.

De daarvoor gereserveerde flessen wijn worden door de vlootvoogd bewaard voor het volgende sociale evenement (de Cocktail Cup, het  Palingvaren of de borrel op de Sneekweek).

Koen van Esch zal alle gemaakte video opnamen op een “verzamelplaats”  in de “cloud” (?) parkeren.

De link daarnaar toe (gespecificeerd per boot?) zal hij aan mij doen toekomen. Uiteraard krijgt u allen dat doorgestuurd. Lekker een kwartiertje naar je eigen (boot) kijken. Grapje. Wel doen. Kritisch kijken naar de eigen boot, met de commentaren van het weekend in de oren, lijkt me zeer leerzaam.

Zaterdagmiddag werd de uitslag van de reglementenwedstrijd bekend gemaakt.

Feike Hylarides had, speciaal voor dit trainingsweekend  7 cases ontwikkeld waaruit protesten zouden kunnen voortkomen met vragen dienaangaande. De deelnemers aan het trainingsweekend waren gevraagd deze “cases” met het regelboekje in de hand op te lossen en de antwoorden op een vragenlijst in te vullen en in te leveren.

De helft van de deelnemers had de moeite genomen. Een gemiste kans voor de niet-invullers. Er worden tijdens wedstrijden toch heel vaak serieuze inbreuken op de regels gemaakt, zonder dat de overtreder zich zelfs maar bewust is van ………………

Feike had het ons erg moeilijk gemaakt. Maar ………. Als Onno “protest”  roept, kun je maar beter “draaien”, want net als vorig jaar was hij de winnaar van deze competitie.  Hij heeft dus in dit soort zaken bijna altijd gelijk. Verrassend (of niet?) was de 2e plaats van Marc Tichelaar op slechts 1 punt. Allebei een prijs dus.

Belangrijkste leermomenten:

*met zijn allen naast elkaar naar de beneden boei; “tijdig ruimte geven” (dat moet wel) en ”recht hebben op ruimte” en die “ruimte nemen als die ruimte er niet is” (=aanvaring), zijn 2 verschillende zaken.

* overstag gaan binnen  de “zone” bij de bovenboei geeft allerlei problemen.

*start;  situatie een aantal boten liggen “klapperend” over bakboord.  Van achteren tussen 2 boten door(dichtbij) naar voren varen, geeft problemen behalve voor de aan lij liggende boot. Het “gaatje” moet wel groot genoeg zijn.

Het bovenstaande is een wel zeer korte samenvatting, die Feike onrecht doet.  De Powerpoint presentatie (de cases en de uitwerkingen) zal ik via een internet parkeerplaats toegankelijk voor alle O-jol zeilers maken (nationaal; moet alleen nog FF nakijken hoe dat moet). Immers ook andere vloten zouden hiervan kennis moeten nemen.

 

Last but not least; de catering.

De dames Feenstra en Bosma hebben de O-jolzeilers wederom TOP verzorgd. Lunches, koffie +, drankjes. Borrelhapjes alles perfect. Andere vloten hebben een verenigingsgebouw (+ bar) ter beschikking. Hier moeten we (Joop) dat zelf regelen. Heel goed. Dikke bos bloemen en heel veel dank.

 

2. Openingswedstrijden Sneek.

Komend weekend (21-29). Nu al 15 inschrijvingen. Worden er nog meer. Een mooi begin. Laten we hopen op mooie omstandigheden.

 

3. Openingswedstrijden in Grou

28-29 april. Beetje lastige website. Valt samen met een ranglijstwedstrijd in het diepe zuiden. Mijn aanbeveling: diegenen die willen scoren op de Nationale ranglijst: naar Roermond. Vind je dat te ver? Dan inschrijven op Grou.

4. Trainingen Woensdag avond.

Direct na de openingswedstrijden  beginnen we de woensdagavond trainingen (25 april).  Om de 14 dagen zal Jan ten Hoeve als trainer optreden; de andere week Cock v/d Leden of ondergetekende. Nadere regelingen (wie brengt de “rescueboot” / wie neemt bier mee) volgen.

MVG

Anton

Dienstdoend vlootvoogd

 

 

 

 
Volgende >


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail