Ontwerp „Kilpalipursi" (verlengde o-jol?)
Geschreven door Redactie   
vrijdag 22 mei 2009
Wie kent het ontwerp „Kilpalipursi" van Ch. van der Zee uit Sneek? Dit ontwerp werd ingezonden op de uitgeschreven prijsvraag van het VNWV (na de oorlog KNWV) in 1942.



Uiteindelijk werd het ontwerp "Zomerweelde" de winnaar, maar doordat de prijsvraag toch niet het gewenste resultaat opleverde werd direct na de oorlog dit ontwerp doorontwikkeld en ontstond de Vrijheids-klasse. De Vrijheid heeft zijn naam te danken aan zijn ontstaan in het bevrijdingsjaar, de eenheidsklasse kon door het verbond in december 1945 worden aangenomen!

Het onderstaande is een citaat uit een artikel van de website van Oud-Zeilend-Hout
Een zeer groot aantal ontwerpers, niet minder dan 55 inzendingen kwamen binnen, had zich aangegord om den strijd met deze voorwaarden en met malkander te voeren. Al werd hierdoor het werk van de beoordeelings-commissie, bestaande uit de heeren A. van Gooi, Ir. J. C. van Hoolwerff, D. Kagchelland, Ir. J. Loeff en W. de Vries Lentsch, lang niet makkelijk, door deze groote belangstelling werd weer eens te meer het nut van de prijsvragen, die de Verbonden Nederlandsche Watersport Vereenigingen reeds sedert jaren uitschrijft, aangetoond.

Bij Publicaties links op deze pagina staat een artikel "waterkanpioen 1942" waarin de uitslag van deze prijsvraag staat, deze is in zijn geheel te downloaden!
 
< Vorige   Volgende >


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail