Kampioenen
Kampioenshistorie
Geschreven door Redactie   
zaterdag 18 december 2010

Olympisch kampioen


Olympische spelen 1936, Berlijn


Goud Daan Kagchelland (Nederland)

Zilver Werner Krogmann (Duitsland)

Brons Peter Markham Scott (Engeland)


Overzicht van Nederlandse en Europese kampioenen:

Lees meer...
 
Olympische Kampioenen "Olympic Monotype Class"
Geschreven door Redactie   
dinsdag 28 juli 2009

In diverse bronnen op het internet staan verwarrende namen (Olympisch monotype, Olympic Monotype Class, single-handed class, Monotype-Scharpie ed.) voor de eenmansklassen die in de loop der jaren op de Olympische zeilwedstrijden werden gebruikt. Tot dat de Finnjol uiteindelijk in 1952 de Olympische boot werd en nu nog steeds is, werd er voor bijna elke Olympiade een andere boot gebruikt. Een overzicht van de Olympic Monotype Class:

 

Olympische spelen 1920, Antwerpen (Oostende)

Lees meer...
 
Rectificatie artikel Olympischespelen 1948
Geschreven door Redactie   
dinsdag 28 juli 2009
Naar aanleiding van reacties door twee zeilers moet er uit het vorig bericht over de Olympische Zomerspelen van 1948 het een en ander worden recht gezet.

Anton Wachter meldde:
Naar aanleiding van het item Olympische Spelen 1948, het volgende. Jacobus de Jong is inderdaad dezelfde persoon als Koos de Jong. Hij was een zeer goede zeiler, afkomstig van de Bergsche Voorplas in Hillegersberg, Rotterdam. Na vele jaren succesvol in de O-jol te hebben gezeild, is hij overgestapt naar de Finn. Ook daarin succesvol; meermalen Nederlands en zelfs Europees Kampioen.
Maar.......Op de Olympischespelen van Londen voeren geen O-jollen, maar werd gevaren in de Firefly.
"Een stomme kantelton met een fokje", volgens Koos. Hij lag op die Olympischespelen in de laatste race voorin, sloeg om en zag, zoals hij me later vertelde, de gouden en de zilveren plek aan zich voorbij varen. Hoe weet ik dit? Koos de Jong was een goede vriend van mijn vader.

Henk de Groot meldde:
In 1948 werd in Torquay niet meer gezeild in O-jol maar in Firefly, een Engelse klasse, bij mijn weten een klein bootje met grootzeil en fok die als eenmansboot moest gelden, daarna werd de Finn Olympische klasse.
Koos de Jong en Jacobus de Jong zijn dezelfde persoon en kwam uit Rotterdam. Ik heb in begin van mijn zeilersloopbaan nog tegen hem gezeild op de Bergse Plas in Rotterdam in de Finnklasse.

Beide verhalen komen met elkaar overeen en ik heb op de officiële site van de Olympische organisatie ook bevestiging gevonden dat de Firefly en niet de Olympiajol de eenmansboot was in 1948! Zelf had ik ook al twijfels, ook ik was in de veronderstelling dat de O-jol alleen in 1936 een Olympische klasse was. Hieruit blijkt maar weer dat niet alle bronnen op het internet betrouwbaar zijn.

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat Koos de Jong een grote prestatie heeft neergezet door de bronzen plak te winnen, ook gezien zijn verdere zeilloopbaan moet hij een zeer goede zeiler zijn geweest!
Lees meer...
 
Bronzen medaille tijdens de Olympische spelen 1948, Londen
Geschreven door Redactie   
maandag 27 juli 2009
Door af en toe het internet af te struinen met een zoek opdracht die te maken heeft met ons geliefde scheepje de Olympiajol kom ik zo nu en dan informatie tegen die mij tot dan tot nog onbekend was. Deze vondsten plaats ik dan bij "Links" in het topmenu op deze site!

Zo kwam ik recent bij de site "wikipedia" (de internet encyclopedie) op de Olympische zomerspelen van 1948 die gehouden werden in Londen. De zeilwedstrijden waren in de kustplaats Torquay in zuid Engeland (ver weg van Londen).
Hier behaalde de Nederlander Jacobus de Jong de derde plaats. Dus was Nederland niet alleen in Berlijn succes vol in de Olympiajol met de gouden plak van Daan Kagchelland maar ook in 1948 met deze bronzen medaille (moet wel gezegd worden dat er geen zeilers van onze oosterburen meededen omdat Duitsland was uitgesloten van deelname bij de Olympiade vanwege het recente oorlogsverleden). Naast de bronzen medaille in de Olympiajol werd voor Nederland ook in de Star klasse een bronzen medaille behaald door Adriaan Maas en Adward Strutterheim.

Voor de spelen van 1952 in Helsinki werd de Olympiajol vervangen door de Finnjol welke in een speciaal hiervoor uitgeroepen prijsvraag in 1949 werd gekozen als nieuwe Olympische eenmansklasse. De Olympiajol heeft dus maar twee keer mogen schitteren tijdens de Olympische zeilwedstrijden!

In de "Kampioenshistorie" op deze site, valt te zien dat van 1942 tot en met 1953 ene Koos de Jong zeven maal Nederlands Kampioen is geworden. Was dit de zelfde zeiler (Jacobus kan als roepnaam Koos worden) of was het misschien familie?
 


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail