Verhalen
Restauratie H86
Geschreven door Redactie   

Verslag van het opknappen van een oude Olympiajol (H86) uit 1939

door Gerard Hougée
22 mei 2011

Lees meer...
 
Restauratie Olympiajol H373
Geschreven door Redactie   

Restauratie van de O-jol H-373 door Dré Veelenturf



Op een zondagmorgen liepen mijn vader en ik door de loods, en keken naar boven. Hoe lang deze O-jol op zolder lag, wisten we niet meer precies. Na een kopje koffie, haden we besloten om deze boot eens nader te bekijken. Op de foto is ook een K-1 kano van het ontwerp uit 1952 te zien. Dré heeft ongeveer 20 O-jollen gebouwt. Deze boot is toentertijd voor Fred Moerman gebouwd. Na een heleboel wedstrijdjes, werd de boot ingeruild voor een nieuwe kunststofboot.



De boot was in ieder geval goed droog, want je kon de guldens tussen de latten gooien. In zo een geval heb je 2 mogelijkheden. Een restauratie of iets heel anders. Na 10 min. overleg, bij een kopje koffie, besloten we om de boot niet terug op zolder te leggen.


Lees meer...
 
Ontwerp „Kilpalipursi" (verlengde o-jol?)
Geschreven door Redactie   
Wie kent het ontwerp „Kilpalipursi" van Ch. van der Zee uit Sneek? Dit ontwerp werd ingezonden op de uitgeschreven prijsvraag van het VNWV (na de oorlog KNWV) in 1942.



Uiteindelijk werd het ontwerp "Zomerweelde" de winnaar, maar doordat de prijsvraag toch niet het gewenste resultaat opleverde werd direct na de oorlog dit ontwerp doorontwikkeld en ontstond de Vrijheids-klasse. De Vrijheid heeft zijn naam te danken aan zijn ontstaan in het bevrijdingsjaar, de eenheidsklasse kon door het verbond in december 1945 worden aangenomen!

Lees meer...
 
O-jol gered
Geschreven door Redactie   
Najaar 2005. In 2003 ben ik aan de praat geweest ene M.B. uit Earnewoude over zijn blacktopmast. Uiteindelijk kwam hier niets uit, maar werd wel mijn interesse gewekt door een ander scheepje waar ze nog vanaf moesten. Dit betrof de oude 85 uit als ik het goed heb 1939.
Lees meer...
 


   
   
     

© 1999 - 2010  IOU, NetSail