Het was weer lekker én lekker in Essen…



Nieuwsfoto: 

Alle verwachtingen weer bevestigd: prachtig zeilen en heerlijk eten tijdens een prima hoewel kouder, herfstweekend op de 46e Eiscup 2016 in Essen. Met 22 Olympiajollen waarvan 6 uit Nederland: Jan Willem, Ton, Arno, Jan, Mark en Thies. Het werd een prima strijd met vijf mooie wedstrijden en veel buik vullende gezelligheid.

Essen1Essen5

De zaterdag bracht wat minder, maar een als vanouds draaiende wind en toch drie goed zeilbare wedstrijden. Mooi sterk veld en er werd zeer stevig geknokt. Tot op de finish met kleine onderlinge verschillen. Want dat maakt de Baldeneysee zo mooi: het stromende meer tussen de gekleurde heuvels is anders dan menig ander water. En dat betekent zeker niet gemakkelijker….
Kai Molders, Rollie Franzmann en Ton wonnen ieder een potje. En de gemeenschappelijke tegenstander was zeer actief: het wier op die herfstbruine Baldeneysee was dit jaar van plan, iedereen eens goed dwars te zitten. Ieder rak moest het roer wel even omhoog of het zwaard gelicht. Soms was het slimmer even achteruit te zeilen en dan weer door te gaan. Zo erg was het de andere jaren nooit! Dus niet alleen de Belter kent dat probleem: http://www.zvbelterwiede.nl/wordpress/

Thies kon het de laatste wedstrijd niet meer opbrengen: drie keer het roer schonen en twee keer achteruit varend van de tweede plaats naar 10+ verzeilen tijdens één kruisrak, was te veel. Een welgemeende luide vloek en vroege terugtocht werd zijn deel. In de avond zijn roer wat makkelijker ophaalbaar gemaakt, met 5 adviserende medezeilers: hij kan het niemand aanraden!

Esseb4Essen4

Maar de avond maakte weer alles goed: wat maakt die zeilvereniging het toch gezellig! Hoeveelheden taart voor een veld van 100 Olympiajollen, prima BBQ, zo ongeveer gratis drank en veel plezier: het hoort bij de Eiscup en verveelt nooit. En op de zondag ontbijt en een warm maal voor vertrek in de auto. En dat alles binnen het inleggeld; geen wonder dat de Hollanders de deur sloten!

Essen1Essen1

En de zondag wat meer wind: de NED 665 was uit op wraak en zegevierde ruim tijdens de eerste start. En vertrok ook sterk in de laatste wedstrijd. Met 50 meter voorsprong het laatste stukje kruisrak richting finish en de eindoverwinning was binnen. Maar dan kwam toch echt de ervaring van de “interlokale” ster Roland Franzmann te pas. Hij volgde op dat laatste stukje de onzichtbare bedding van de rivier de Ruhr. Tsja: dat moet het echt weten! Maar daar was minder wier dan 25 meter hoger, waar Thies nog twee maal het roer en éénmaal het zwaard moest klaren: met een meter voorsprong pakte de grijzend Rollie de eindoverwinning!

De verschillen bleken klein in het klassement: http://www.wfg-baldeneysee.org/Verweise/ESCR.htm. Vier Hollanders bij de eerste zeven. Jan ten Hoeve voer sterk maar niet dominerend in de geleende 667. Maar verklaarde eerlijk dat dit niet met de snelheid van Pieter Kroon zijn mooie schip te maken had, maar eerder met teveel taart en bier. Ton had ook voldoende wier gezien tijdens zijn wedstrijden en Jan Willem besloot vooral te genieten. Even als Mark en Arno, want een prachtig weekend was het wel weer op nog geen 2 uur rijden van Amsterdam.

EssenEssen

En op 1 en 2 april zijn we daar weer welkom voor de strijd om de Ruhrpokal op de Baldeneysee. Het lijkt erop dat dat weekend vrij is op onze Nederlandse kalender dus: schroom niet, op Essen varen, daar krijg je nooit spijt van!
De foto’s en film in de link hieronder.

https://youtu.be/m8Li33MXTvo

Essen2Essen2