Biercup

Locatie
Belterwiede

Datum
--

Tijd
Vanaf u.

Informatie

De Biercup 2015 blijft in Nederland

Veel deelnemers aan het laatste evenement in 2015 van Zeilvereniging Belterwiede

De Biercup is en blijft, een fantastisch evenement. Je zou denken dat aan het eind van het seizoen de O-jol zeilers al een beetje met de winterslaap bezig zijn. Maar niets is minder waar. 61 inschrijvingen waarmee het na het NK en EURO gewoon het grootste evenement van het jaar is. Ik heb eens nagevraagd waar die grote opkomst nou vandaan komt. Want de zeilers komen van heinde en verre. Vanuit Rotterdam, Limburg, Brabant, Groningen, Friesland en Duitsland. En het is de laagdrempeligheid, het uitdagende wedstrijdwater en de gastvrijheid op de kant wat de zeilers boeit. Volgend jaar gaan we voor de 71 deelnemers en dat moet kunnen, want de O-jol is booming. Jong & oud, amateur of ex-olympisch voelt zich helemaal happy in deze super boot, die in 1936 voor het eerst het daglicht zag.

Dat even ter intro. Want ik moet het natuurlijk over het zeilen hebben. Eerste start werd 15 minuten uitgesteld vanwege een uitloop van de inschrijving. Tot 10:30 uur kon je je melden, iedereen daarna moest als straf vanaf de trailer helling starten.

Eerste start, alle O-jol zeilers te vroeg, want we wilden zo graag. Tweede start, iedereen keurig weg, nou ja keurig, want werd er her en der niet wat gepompt? De voorspellingen van dit weekend pasten vervolgens prima bij de uiterst professionele beslissing van de wedstrijdleider. Allemaal naar de kant, lunchen en we zien wel wat het gaat worden.

O-jol zeilers zouden geen O-jollers zijn om op de kant niet al vast met de borrel te beginnen. Groot gelijk want eigenlijk is dat zeilen maar bijzaak. En ook de laatste moppen hebben de revue weer gepasseerd, waarbij die van de escargots de absolute topper is. Enfin de wedstrijdleider heeft toch het hele spul om 16:30 weer bij de start gekregen. Eerst weer even allemaal te vroeg om de rood witte zakdoek te kunnen hijsen. Maar daarna begon “the battle” van het beste kunnen stil zitten en het zo hard mogelijk kunnen drijven. Sommigen vinden dat leuk, anderen hebben daar helemaal niets mee en maakten meteen een afspraak bij de psycholoog. In de top tien was het billen knijpend spannend. Het publiek zat op het puntje van haar stoel. En heel gek want de nummer 17 werd zowel eerste als tweede. Iedereen keek waarschijnlijk scheel van de vroege middag borrel. Maar de 607 (Belterzeiler) had duidelijk nog niet aan de drank gezeten en gaf met een fantastische derde plek iedereen het nakijken. 514 lekker op 4. 644 helaas te vroeg gestart. En daarna op jawel 6, 7 en 8 nog drie Belter zeilers. Het hele jaar zijn ze bescheiden en zie je ze nauwelijks en dan in eigen huis, BAM, daar zijn ze dan. Ik denk dat ze nog meer buitenshuis zouden kunnen zeilen. Na deze drijfpartij was al weer ruimschoots borreltijd en dat laten de O-jol zeilers zich geen tweemaal zeggen. Het avondprogramma was weer geweldig. Bier, muziek, BBQ nog meer sterke verhalen en moppen, wat wil je nog meer.

Zondagochtend werden we verrast door mist en dit heeft ons de hele dag in de weg gezeten, want er stond wel een zeilbaar windje. Maar ja zonder zicht kan er dus niet gezeild worden. De wedstrijdleider trok de rattenstaart en het lange wachten kon beginnen. Zelfs zo lang dat er eerst maar geluncht werd. Om 13.00 uur zou er gestart worden. De mist trok op en de wind verdween. Om half twee zijn alle dobberende O-jol zeilers uit hun leiden verlost. No more races.

Ondanks dat er maar één potje gezeild is, kunnen we terugkijken op een fantastisch weekend. Winnaar van de Biercup 2015 is geworden Ton Op de Weegh, uit Nieuwerkerk a/d Amstel.

Maarten Versluis, O-jol 596

Link naar de foto's van Meta Pijlman:

http://www.mijnalbum.nl/Album=Q8LO388A


terug naar agenda