Voor echte mannen!



Nieuwsfoto: 

Spiegel1Spiegel1
Dat was zo ongeveer het thema voor de Openingswedstrijden van het 2016 zeilseizoen op de Spiegelplas. Echte mannen. Kou en guurheid trotserend, schoonmoeders vermijdend, Code Oranje in het noorden negerend, weersverwachting verbijtend: enkel om te doen wat wij mannen leuk vinden. Gewoon varen dus! Daar hadden we Maxime Hartman met zijn camera niet voor nodig.


Spiegel2Spiegel2
Die zou trouwens ons veld van 18 starters toch nog ‘softies’ hebben genoemd. Want wat hadden we op de Spiegelplas afgelopen zondag weer een mazzel: er was een “droogte wak” tussen 9.00 en 17.00, de wind was 3-3,5 Bft en wat temperatuur betreft had het ook een koele mei maand kunnen zijn. Maar enfin, we waren er toch maar! Er was één Code Oranje slachtoffer, een huiswerk junk, een longontsteking hersteller en een ‘eerste vrije dag in 3 maand’ genieter, anders we 22 Olympiajollen aan de start gehad. Mooi voor deze tweede versie van de nu al klassieke, seizoen opening! En; wat een topdag werd het weer...


Spiegel4Spiegel4
Het Nieuwjaars gevoel was er al bij aankomst, iedereen was ruim op tijd voor koffie, palaver en veel “prachtig zeiljaar” toewensingen. Rob A., Jaap L. en Jan van A. hadden snel hun bootjes van de trailer en de 15 (!) Spiegelaars (op drie na allemaal: prachtig!) konden van start. Rob Beemster als wedstijdleider hield weer strakke regie: voldoende hulpboten, goede startlijn + banen en alles lekker op tempo. Heerlijk wanneer je op zo’n team vrijwilligers van eigen vereniging kunt bouwen. Het was ook hun eerste zondag in het jaar! Veel dank dus!


Spiegel5Spiegel5
Snel werd al duidelijk dat bij de vier wedstrijden om kleine details zou gaan. Binnen seconden werd gefinisht, de onderlinge verschillen waren heel klein. De eerste wedstrijd was voor Thies B. gevolgd door Rob en Pieter de G. Deze drie zouden het constantst blijken, maar moesten er zeer hard voor werken. De tweede wedstrijd prikte Pieter net voor Thies over de finish, waarna Robert ’s Zwarte Gat volgde. Pieter gaat toch als een speer in die 462, de voormalige Promoboot, hoewel het één na oudste bootje op de plas. Maar het getoet op het startschip ging maar door: ondanks de winddraaiingen over de Spiegelplas en de stevige spreiding in de kruisrakken, kwam het veld compact binnen. En daar beleefde iedereen plezier aan: strijd tot op de laatste meter. En toen: door naar de lunch.


Spiegel 6Spiegel 6
Want, waar een afzeggende live muzikant voor de Zilveren Spiegel al niet goed voor is: kasoverschot! Nou gratis lunch en geen inschrijfgeld dus. Lekker aan de lange tafel voor de open haard om bij te babbelen. Maar zonder enige aandrang, vloog daarna iedereen het water weer op: het was nu eenmaal, tot ieders verbazing schitterend zeilweer.


En de felle strijd ging door: Daan V. begint na een klein jaar in de O-jol, het bootje nu echt aan te voelen. Spreekt al met passie over het “millimeter gevoel van de voorstag”. Die komt er wel! Hij finishte als eerste! Maar met al die goede inzet en strijd had hij even gemist, dat er een valse starter bij zat. Jammer Daan! Vervolgens was het één lange finish-toet met drie bootjes (Pieter, Onno K. en Thies) nagenoeg tegelijk over de finish. Alle drie beweerden zeker te weten voor de ander te zijn geëindigd. Later zou blijken hoe belangrijk de doorslaggevende waarneming op de finishboot was!


En toen de laatste start. Rob liet zijn klasse zien, hoewel het maar een meter scheelde met Thies op de finish. Derde Bram H. waarna het veld weer snel volgde. Het was een mooi strijd geweest waar iedereen vol voor ging. Er waren nog wat mannen die ‘Meer, Meer Meer’ riepen. Maar het is ten slotte wel om 5 uur donker dus: de haven in en de snert op tafel. De dienstdoend Vlootvoogd had niet voor niets zijn keuken tot rampgebied gemaakt! Abel Z., Jan T., Dirk Z. en Maarten J. stonden ons al op de wal op te wachten; ook heel gezellig!


Spiegel8Spiegel8
Zo konden we napraten. En daar was genoeg animo voor, evenals voor het bier. Want ging Jan ten H. nu al wel of niet al direct hard met zijn nieuwe bootje en die revolutionaire HdH-mast. En Olav K. in zijn mooie nieuwe schip: het was nog even kennismaken? Arno S. draait steeds beter mee, nu in de Promoboot, maar wacht maar tot Herman van Eijk klaar is! En, omslaan net over de finish, Arno, is niet erg! Jakob van H. en Anton S. voeren volop genietend en stabiel mee, net achter Jan Willem van der V. die afgelopen jaar al nieuwe O-jol gretigheid had gevonden. Bram voer een drietje in zijn Mik, maar kon ook voor de wind nog even van een kermis zwieper genieten. Gelukkig kan hij goed zwemmen.


Jan van A. en Jaap legden het net af tegen Arjan van W. die in zijn NED 305 een prachtige snelheid heeft gevonden. Knap Arjan! Net achter Daan en Fedde, beiden draaiden stabiel net achter de ‘Toppers Van De Dag’. Zoals Onno en Robert: decennia lange vriendschap betekent niets op het water! Wie is de beste bejaarde, daar gaat het om! Desnoods met het mes in het dek! Nu: Onno won dit keer.


Op het dag podium stond Rob met een 1,2 en 4 (5) op de derde plek. Even uit het vliegtuig de boot in, Rob verleert het echt niet. En altijd maar dat genietende hoofd onder die muts! Twee werd Thies. Hij dacht nog even met 1,2,2 (3) zijn titel te gaan prolongeren. Maar de derde wedstrijd had anders beslist. Pieter de Gooijer 1,1,3 (14) bewees het nu eens een keertje echt. Al –te- lang tevreden met zijn rol als nog niet doorgebroken talent. Want hij vaart altijd strak voorin met een beetje wind, maar wapperde ook nog wel eens in het achterveld rond. Welaan, dat was dit keer de aftrekwedstrijd! Ze geloven het thuis nog niet, zo mailde hij voor bewijs, maar de Winterkoning 2016 is toch echt Pieter! Gefeliciteerd.


de winnaarsde winnaars
En toen kwam er weer een lekkere dag tot een mooi einde. Iedereen tevreden naar huis, een klein groepje probeerde nog het eind van het biervat te halen, maar moest opgeven. Het was genoeg voor één dag, het hele zeiljaar 2016 ligt nog voor ons. En dat wordt weer genieten!


de uitslagde uitslag
Wie trouwens ook trek heeft om de winterslaap te doorbreken: iedere zondag om 13.00 uur wordt er weer gevaren. Natuurlijk is iedereen welkom! Bel/mail vooraf maar even met de Vlootvoogd.